Zobacz

Białko sojowe – fakty i mity

- Maj 6, 2013

Białko sojowe coraz częściej pojawia się w roli składnika różnych preparatów proteinowych zajmując miejsce dotychczas niezastąpionemu białku serwatkowemu. Dowiedz się, czy soja rzeczywiście może być cennym elementem diety, czy może jednak należy wyeliminować ją z naszego jadłospisu.

Jakie właściwości ma soja?

Soja to źródło naprawdę cennego białka potasu, żelaza, magnezu, fosforu, aminokwasów i wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Każdy z tych składników ma znaczny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Pełnowartościowe białko to około 40 procent zawartości rośliny.

Potas, magnez, żelazo, fosfor i witaminy z grupy B to niezbędne składniki dla każdego, kto prowadzi aktywny tryb życia. Te witaminy i minerały pozwalają na zachowanie odpowiednich proporcji w organizmie człowieka – pozwalają przede wszystkim lepiej radzić sobie ze stresem.

Ziarna soi są kaloryczne

Rzeczywiście ziarna soi zawierają duże ilości wielonasyconych kwasów tłuszczowych, które w znacznym stopniu przyczyniają się do powstawania nadwagi. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy z niej rezygnować. Kaloryczność soi jest porównywalna do mięsa o średniej zawartości tłuszczu.

Soja zawiera znaczne ilości substancji antyżywieniowych

To niestety prawda. Mimo licznych zalet, jakie posiadają ziarna tej rośliny, soja zawiera składniki, które wykazują niekoniecznie korzystny wpływ na kondycję naszego organizmu. Chodzi tu o kwas fitynowy i tioglikozydy, czyli substancje, które utrudniają wchłanianie cynku, żelaza czy jodu, jak też stanowią źródło niepożądanych  inhibitorów trypsyny upośledzających działanie enzymów trawiennych.

Białko sojowe obniża cholesterol

Cholesterol LDL to tak zwany „zły cholesterol”, który powoduje między innymi miażdżycę tętnic.Białko sojowe dzięki zawartości izoflawonów i glukozydów obniża LDL i korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Białko stymuluje również wątrobę do usuwania cholesterolu LDL z surowicy krwi. Z kolei izoflawony wykazują działanie antyoksydacyjne, przez co zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych.

Soja jest silnym alergenem

Niestety ziarna soi uważane są przez specjalistów za bardzo silny alergen, który może powodować zarówno alergię pokarmową jak i w najgorszym przypadku atopowe zapalenie skóry. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby ze zdiagnozowaną alergią na produkty mleczne.

Soja pomaga kobietom w okresie menopauzy

Prawda. Soja zawiera substancje nazywane fitoestrogenami, które są odpowiednikami damskich hormonów – estrogenów. Podczas, gdy w okresie menopauzy ilość tych hormonów w organizmie kobiety znacznie spada, soja pozwala uzupełniać ich braki i lepiej poradzić sobie z przejściem tego dla wielu Pań ciężkiego okresu.

 

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ siedem = 15

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ostatnio napisane

  • Rodzynki a dieta

    Rodzynki to jedne z najbardziej lubianych bakalii: uwielbiają je dzieci i dorośli, co wynika z...

    • Napisane 134 dni temu
    • 0
  • Jak odstawić alkohol?

    Problem z odstawieniem alkoholu mają zwłaszcza osoby, które piją dużo i regularnie. Taki schemat picia...

    • Napisane 134 dni temu
    • 0
  • Dieta tłuszczowa na masę

    Zwiększenie swojej masy nie jest takie proste, jak może się to wydawać. Nie polega to...

    • Napisane 134 dni temu
    • 0
  • Jadłospis dla diety płaskiego brzucha

    Posiadanie płaskiego brzucha jest marzeniem większości kobiet i całkiem sporego grona mężczyzn. Wbrew pozorom odchudzanie...

    • Napisane 134 dni temu
    • 0
  • Dieta dla sportowców

    Każdy z nas jest inny oraz uprawia różne dyscypliny sportowe. Dobra dieta dla sportowców powinna...

    • Napisane 134 dni temu
    • 0
  • Aminokwasy endogenne i egzogenne

    Podstawowym budulcem naszych komórek są białka. To niezwykle skomplikowane cząsteczki o bardzo złożonych kształtach. Każda...

    • Napisane 134 dni temu
    • 0