Borówka kanadyjska ☯ zioła na cholesterol

Borówka kanadyjska ☯ zioła na cholesterol

823
PODZIEL SIĘ

Jagody to owoce leśne słynące ze smaku oraz wielu zastosowań w medycynie naturalnej. Borówka kanadyjska jest chętnie hodowana i dobrze radzi sobie w naszym klimacie. Borówka kanadyjska znana jest ze swoich cennych właściwości wspomagających układ krwionośny.

Serce jak dzwon dzięki borówce kanadyjskiej

W reklamach borówka kanadyjska najczęściej jest przywoływana jako świetne lekarstwo na poprawę wzroku. Korzystali z tego nawet brytyjscy piloci w czasie drugiej wojny światowej. Dzieje się tak, gdyż odżywione zostają naczynia krwionośne w oku. Można domyśleć się, że roślina ta ma niebagatelny wpływ na cały układ krwionośny człowieka. Bardzo dobrze pływa na elastyczność naczyń krwionośnych, uszczelniając je, oraz unosząc. Poprawia ogólną kondycję i wydolność naczyń. Reguluje także ciśnienie krwi. Dzięki temu światło żył zostaje poszerzone, a krew płynie mocnym strumieniem, wypłukując osady z cholesterolu. Borówka kanadyjska dobrze wpływa na profilaktykę oraz leczenie chorób serca. Dzieje się tak przede wszystkim dzięki zawartości drogocennych składników jakie pełnią w diecie rolę zapobiegawczą tworzeniu się złego cholesterolu. Znajduje się w nich cały arsenał przyjaznych dla serca pierwiastków i witamin, szczególnie z grupy B, oprócz tego selen, miedź, mangan, potas i cynk.

Błonnik w walce z cholesterolem

Błonnik ma w diecie bardzo duże znaczenie i pełni wiele funkcji. Musi być stale dostarczany z pożywieniem, gdyż organizm nie jest w stanie go samodzielnie wytworzyć. Borówka kanadyjska jest źródłem błonnika. Już na etapie trawienia blokuje on wchłanianie cholesterolu, jaki jest następnie po prostu wydalany na zewnątrz. Oprócz tego wydalone zostają także toksyny oraz inne niepotrzebne produkty przemiany materii. W borówce kanadyjskiej znajduje się sporo przeciwutleniaczy jakie są bronią przed wolnymi rodnikami, przyczyniającymi się do powstawania cholesterolu. Pozwalają one na dłużej zachować młodość i ogólną sprawność organizmu co przyczynia się do zahamowania występowania miażdżycy oraz chorób układu krwionośnego.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.