Chleb czysto ziarnisty z miodem

, , Tagi , ,

Pieczywo to zmora osób chcących zadbać o linię. Biały chleb odradzają wszyscy dietetycy nie tylko ze względu na kalorie ale także małą wartość odżywczą. Powstaje pytanie co jeść w zamian? Coraz częściej spotyka się osoby, które rozwiązały ten problem samodzielnie przygotowując sobie pyszny chleb. Ale wciąż jest on na bazie mąki. Natomiast chleb czysto ziarnisty to prawdziwy hit i naprawdę wspaniałe danie na śniadanie. Spróbować tego specjału powinny szczególnie osoby ceniące sobie zdrowy tryb życia, ze względu na bogactwo składników pochodzenia naturalnego, jakie są w nim zachowane w całości, co jest bardzo rzadko spotykane. Wygląda apetycznie, pachnie wyśmienicie i starczy nawet na cały tydzień wyjątkowych śniadań dla jednej osoby.

Chleb czysto ziarnisty z miodem składniki:

2 szklanki płatków owsianych

szklanka ziaren słonecznikowych

dowolne orzechy (na przykład włoskie, laskowe)

płaska łyżeczka soli

dwie łyżki miodu

pół szklanki sezamu

pół masła

2 szklanki czystej wody

Przygotowanie:

papier do pieczenia wyłożyć na blaszkę oraz posmarować masłem. Wszystkie składniki, które są suche należy zmieszać razem. W innym naczyniu połączyć wodę i miód. Następnie zawartość obu naczyń połączyć i starannie wymieszać. Wylać do blaszki z papierem, dokładnie rozłożyć masę. Następnym krokiem jest odstawienie całości przykrytej ściereczką na bok na mniej więcej trzy godziny. Chleb należy piec w temperaturze sto siedemdziesiąt stopni przez sześćdziesiąt minut. Aby sprawdzić, czy bochenek jest gotowy wystarczy postukać w niego twardym przedmiotem. Utworzona, twarda skorupka sygnalizuje, że chleb jest już gotowy. Zachowuje świeżość przez około tydzień.

Dodatki:

chleb pełnoziarnisty z miodem idealnie smakuje na słodko, z dodatkiem dżemu, konfitury, ale również nadaje się do spożywania z wędlinami, z nabiałem, z twarożkiem, czy również jajkiem. Koniecznie z dużą ilością warzyw, jak pomidory, ogórki, oraz dietetycznymi sosami. Już sam w sobie nie posmarowany niczym jest bardzo sycącym daniem na śniadanie oraz pyszną przekąską w pracy.

Poprzedni

Budyń jaglany czekoladowy

Olej rzepakowy z certyfikatem ISCC

Następny

Dodaj komentarz