Co zakwasza organizm?

- Lipiec 21, 2013

Codziennie spożywamy wiele różnorodnych produktów nie analizując ich składu i nie zastanawiając się, w jaki sposób działają na nasz organizm. W naturalnych warunkach przy przestrzeganiu podstawowych norm żywieniowych nasz organizm sam reguluje gospodarkę elektrolitową i jeśli poziom stężenia kwasowości wzrasta ponad normę pobudza do działania mechanizmy obronne, które wykorzystując zawarty w komórkach wapń doprowadzają do równowagi kwasowo-zasadowej. Jedząc niezdrowo nie zastanawiamy się jednak nad tym, ze za dużo kwasów oznacza wyjaławianie organizmu z cennego wapnia, co sprzyja różnych chorobom i dysfunkcjom organów, a kiedy poziom kwasowości przekroczy pewien poziom i organizm przestaje sobie z nim radzić, jest to dla nas wyrok śmierci.

W wyniku setek procesów zachodzących w naszym organizmie nieuniknionym staje się wytworzenie odpadów kwasowych takich jak cholesterol, kwas moczowy (mocznik) czy też kwas octowy. Produkcja tego typu związków nie jest niczym nieprawidłowym, gdyż są to typowe substancje wytwarzane w procesach metabolicznych. Czasami jednak dochodzi do sytuacji, kiedy zła dieta i niezdrowy styl życia powodują, że tego rodzaju substancji organizm produkuje za dużo. W momencie utraty równowagi kwasowo-zasadowej nasze ciało nie jest już w stanie dłużej kontrolować neutralizowanie kwasowości. Zwłaszcza, jeśli mamy w zwyczaju spożywać duże ilości produktów kwasotwórczych.

Co zakwasza organizm, czyli produkty zakwaszające organizm

Produkty kwasotwórcze to nic innego jak dobrze znane nam: mięso, mleko, węglowodany, napoje gazowane, kawa, czarna herbata, alkohol, nikotyna itp.

Ale na zakwaszenie naszego organizmu wpływ ma nie tylko żywność, ale również prowadzony przez nas styl życia. Jeśli uprawiamy mało sportu, nasze ciało jest rzadko pobudzane choćby do podstawowego ruchu jak chodzenie, mamy tendencję do nadużywania leków (lub też po prostu musimy je brać) czy też dużo się stresujemy – te wszystkie sytuacje mogą szybko doprowadzić do znacznego zakwaszenia organizmu.

Jak rozpoznać zakwaszenie organizmu

Do zakwaszenie organizmu z reguły nie dochodzi gwałtownie. Czasami utrata naszej równowagi kwasowo-zasadowej staje się wynikiem długoletnich zaniedbań, zaś kiedy indziej doprowadzić do tego może zwykły przypadek losowy – choroba i długotrwałe branie leków, podjęcie stresującego stanowiska pracy czy też wpadnięcie w złe towarzystwo, w którym alkohol i inne używki to codzienność.Jednak za najczęstszą przyczynę wywołującą skumulowanie się szkodliwych kwasów w naszym organizmie podaje się złe nawyki żywieniowe – częste spożywanie żywności typu fast food, picie kawy, herbaty i napojówco podnosi kwasowość w organizmiegazowanych w nadmiarze, nagminne jedzenie smażonego i pieczonego, unikanie warzyw, owoców oraz ryb, przyjmowanie zbyt małej ilości wody dziennie, co prowadzi do zastoju wody w organizmie, a w dalszej konsekwencji chorób układu moczowego, kamicy i chorób wątroby.

Typowe objawy zakwaszenia organizmu to cienie pod oczami, ziemisty kolor skóry, częste „łapanie” infekcji, ogólna słabość organizmu połączona z permanentnym uczuciem zmęczenia, gorycz lub kwas w ustach, obłożony język, problemy trawienne, nudności, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego, bóle mięśni, uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm, wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis, szybkie męczenie się, obniżony popęd seksualny, nadwaga, napady głodu, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu, nadciśnienie, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, bóle głowy, migreny.

Wymienione objawy mogą jednak wskazywać na wiele innych chorób, dlatego w przypadku bardzo złego samopoczucia zaleca się wykonanie podstawowych badań z krwi i moczu, a następnie udanie się do lekarza w celu skonsultowania problemu. Samodzielna diagnoza może okazać się nieprawidłowa, zaś jej efekty mogą nawet zagrozić naszemu życiu.

Znając konsekwencje nieodpowiedniego odżywiania prowadzącego do wzrostu kwasowości można temu problemowi zaradzić wiedząc, co pozytywnie, a co negatywnie wpływa na poziom PH. Organizm sam nas o tym informuje takimi objawami jak niesmak w ustach, kwaśny zapach potu czy moczu, ospałość i zmęczenie, nalot na języku, przesuszona skóra czy zimne stopy, a w zaawansowanych stanach łamliwość włosów i paznokci czy bóle stawowo-mięśniowe. Prawidłowo skomponowana dieta to 20 proc. produktów kwasotwórczych i 80 proc. pozostałych.

Podsumowując – najważniejsze produkty zakwaszające to:

  • Mięso, ryby
  • Napoje gazowane
  • Słodycze, ciasta
  • Sól kuchenna
  • Alkohol, kawa, wino
  • Słodzone soki owocowe
  • Owoce, Suszone owoce
  • Produkty mleczne, sery,
  • Ziarna, zboża, orzechy
  • Białe pieczywo, makarony
  • Rabarbar, wiśnie, kukurydza
  • Jaja

Produkty zasadotwórcze:

  • Warzywa zielone, marchew, seler, pomidor
  • Herbaty owocowe
  • Soki owocowe niesłodzone
  • Owoce: grapefruit, gruszki, jabłka, winogrona, melony, kiwi, cytryny
  • Oliwa z oliwek, masło

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


− jeden = 2

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>