Czy jedzenie z mikrofali jest zdrowe?

, Tagi , , , , ,

Wśród prac kuchennych wykonywanych z pomocą mikrofalówki wciąż jeszcze krąży wiele kontrowersji i mitów. Wiele osób podchodzi raczej sceptycznie do tematu, czy jedzenie z mikrofali jest zdrowe.Jednak urządzenie to ma tyle samo zwolenników, co przeciwników, dlatego postaramy się rozwiać wszelkie wasze wątpliwości. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, czy jedzenie z mikrofalówki naprawdę jest niezdrowe!

Jak działa mikrofalówka?

Kuchenka mikrofalowa działa przy pomocy pola elektromagnetycznego, które emituje wewnątrz urządzenia. Nie jest ono jednak tak silne, żeby stanowiło zagrożenie dla osób znajdujących się w jego pobliżu, ani dla pokarmów, które znajdują się w jej wnętrzu i poddawane są procesowi podgrzewania, lub rozmrażania.

[AdSense-A]

Dlaczego mówi się, że jedzenie podgrzewane w mikrofali jest niezdrowe?

Powodem takiego stanu rzeczy jest fakt, że w mikrofalówkę wkładamy zazwyczaj tak zwane gotowce kupione w biegu najbliższym sklepie. Są to przeważnie przygotowane dania, które niekoniecznie mają coś wspólnego ze zdrową, pełną witamin i składników odżywczych żywnością. Obfitują one w konserwanty, szkodliwe tłuszcze i sól. I, jeśli nawet sama mikrofalówka nie szkodzi, to one zdrowe już nie są.

Kolejną kwestią jest fakt, że jedzenie podgrzane w mikrofalówce często jest wysuszone, przez co traci na walorach smakowych i sprawia wrażenie starego i nienadającego się do jedzenia. Podczas obróbki pożywienia przy użyciu zbyt wysokich temperatur nasza żywność faktycznie traci na wartościach odżywczych, jednak to jakiej temperatury użyjemy do podgrzewania zależy tylko i wyłącznie od nas samych. Pod tym względem mikrofalówka wcale nie jest gorsza od tradycyjnej kuchenki.

O braku składników odżywczych w jedzeniu podgrzewanym w mikrofalówce miałby świadczyć również fakt, że rozmrażane przy jej pomocy produkty obfitują w bakterie. Owszem może tak się zdarzyć, jeżeli nie zastosujemy się odpowiednio do instrukcji obsługi. Zamrożone jedzenie musi być poddane działaniu odpowiedniej temperatury. Co więcej musi być ono pozbawione woreczka foliowego i ułożone na obrotowym talerzyku.

Co można odgrzewać w mikrofali? Jak jej używać?

Kuchenka mikrofalowa rządzi się swoimi prawami. Istnieje kilka wyraźnych przeciwwskazań dotyczących zasad użytkowania tego urządzenia.

Po pierwsze nie należy do środka kuchenki wkładać naczyń wytworzonych z metali (unikajmy również aluminiowych, czy srebrnych elementów). Tego rodzaju materiały wytwórcze odbijają fale i w najmniej oczekiwanym momencie może dojść do iskrzenia, a nawet do pożaru. Producenci zalecają podgrzewanie produktów w naczyniach żaroodpornych oraz w ostateczności w plastikach lub szkle. Bardzo ważne jest, żeby używane przez nas naczynia nie były szczelnie zamknięte, gdyż wytwarzająca się pod wpływem podgrzewania para wodna zwyczajnie mogłaby je rozsadzić.

Kuchenkę mikrofalową bezwzględnie należy utrzymywać w czystości. Do mycia nie należ używać silnych środków chemicznych. Wystarczy zwilżona wodą ściereczka i odrobina płynu do mycia naczyń, gdyż jest ona bezpieczny dla zdrowia.

Poprzedni

Dlaczego warto jeść śliwki?

6 super porad dla wegetarian

Następny

1 komentarz do wpisu “Czy jedzenie z mikrofali jest zdrowe?”

  1. Totalna bzdura… Polecam podręcznik do fizyki i naukowe publikacje (nie pseudonaukowe mówiące, że można grzać mikrofalą do woli).

    Odpowiedz

Dodaj komentarz