Czy mrożone warzywa pomagają w odchudzaniu?

, Tagi , , , , , ,

Ostatnimi czasy mrożone warzywa stały się bardzo popularne. Szczególnie zimą, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony lubimy sięgać po takie właśnie alternatywy. Zobacz, jakie właściwości mają warzywa mrożone i czy wspomagają one odchudzanie.

Okazuję się, że mrożonki, podobnie jak świeże warzywa posiadają duże ilości cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów. W okresie zimowym są one nawet dużo zdrowsze od tych „świeżych” wystawionych na sprzedaż na półkach supermarketów. Zastosowanie najnowszych technik mrożenia i przechowywania warzyw mrożonych sprawia, że tego rodzaju produkty praktycznie nie tracą swoich cennych właściwości, a dzięki szczelnemu zamknięciu minimalizują ryzyko rozwijania się drobnoustrojów.

Mrożonki w odchudzaniu

Dietetycy i specjaliści od zdrowego odżywiania rekomendują popularne mrożonki. Poza zdrowymi właściwościami tych produktów, mają one również inną bardzo ważną zaletę – pomagają w utracie zbędnych kilogramów. Warzywa – nie ważne, czy te mrożone, czy nie mają niski indeks glikemiczny oraz zaliczają się do produktów niskokalorycznych. Oczywistym więc jest fakt, że w znaczny sposób przyczyniają się do walki z nadwagą.

Obiad z mrożonych warzyw

Bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie mrożonych warzyw, czy owoców, tak, aby nie straciły one swoich cennych właściwości. Warzywa, mieszanki warzywno-mięsne, czy filety rybne nie muszą być rozmrażane przed gotowaniem i smażeniem. Inaczej już wygląda sytuacja z owocami, gdyż w ich przypadku zaleca się wcześniejsze rozmrożenie produktów przez okres ok. 3 godzin w temperaturze pokojowej. Niektórzy preferują również rozmrażanie produktów w lodówce, jednak w tym przypadku czas oczekiwania wydłuża się do około sześciu godzin. Najwięcej właściwości odżywczych zachowują mrożonki gotowane w wodzie lub na parze.

Mrożone warzywa a dieta

Istnieje kilka rodzajów diet, które bazują na wprowadzeniu do naszego jadłospisu mrożonek. Ta, którą prezentujemy w tym artykule jest najbardziej przystępna dla każdego człowieka, gdyż nie minimalizuje spożywania pokarmów i nie powoduje napadów silnego głodu. Bardzo ważne jest, żeby podczas stosowania diety liczba przyjmowanych dziennie kilokalorii oscylowała wokół 1000 kcal. Jest to dawka jak najbardziej optymalna, która pozwoli pozbyć się uciążliwej nadwagi i dostarczy naszemu organizmowi odpowiednią dawkę składników odżywczych. Bardziej drastyczne obniżanie spożytych kcal może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie, dlatego nie warto ryzykować.

Dieta mrożonkowa

Dieta na bazie mrożonek opiera się na spożyciu jak największej ilości warzyw i owoców. Liczba posiłków spożywanych w ciągu dnia wynosi pięć, więc mamy ten komfort, że unikniemy nagłych napadów wielkiego głodu. Osoba odchudzająca się powinna wybierać produkty takie jak: mrożony kalafior, brokuły, szpinak, fasolka szparagowa, marchew, truskawki czy groszek. Oczywiście tego rodzaj dieta najlepiej sprawdza się w zimie, kiedy naturalne produkty dostępne w sklepach dość często są po prostu „naszprycowane” chemią, która to pozwala zachować im „świeżość”, choć obecnie moda na mrożonki oraz wygoda i prostota w ich przyrządzaniu sprawiły, że jest to jedno z najłatwiejszych rozwiązań i pomysłów na szybki obiad czy kolację.

Poprzedni

Najlepsza dieta na przytycie

Dieta cukrzycowa

Następny

1 komentarz do wpisu “Czy mrożone warzywa pomagają w odchudzaniu?”

  1. najlepsze są świeże, ale takie dobrze zamrożone tez mogą się nadać. Na pewno są lepsze niż jakieś mięcho ociekające tłuszczem. Na znalazłam ciekawy artykuł o warzywach, ale i o kefirze, wiecie, że niesamowicie pomaga w trawieniu. To chyba najszybszy, naturalny wspomagacz odchudzania.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz