Co w słoneczniku drzemie?
Tym, co przede wszystkim skłania do sięgania po nasiona są zawarte w nich kwasy Omega-3. Należą one do tzw. zdrowych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają tworzeniu się niezdrowego cholesterolu. Kwasy Omega w przeciwieństwie do kwasów nasyconych nie przyczyniają się do powstawania złogów grożących chorobami miażdżycowymi.
Nasionko z założenia jest początkiem nowej rośliny, a więc powinno też być skarbnicą różnych pierwiastków, które są nowemu organizmowi niezbędne. Poza tłuszczami nienasyconymi ziarna słonecznika są też bogate w aminokwasy, czyli podstawowy składnik białka komórkowego. Białko jest niezbędne do odbudowy zniszczonych komórek w obrębie całego ciała, leczenia urazów i wielu innych ważnych procesów organicznych. Ziarna słonecznika zawierają też cenne witaminy i minerały.
Znajdzie się w nich cenny antyoksydant witamina E, a także witaminy B, A i D. Z minerałów można wymienić cynk, żelazo, potas i wapń. Dzięki nim wzmacniamy kości, poprawiamy cerę, wspomagamy wzrok oraz wspomagamy pracę szeregu układów.
GRAMÓW!!!!
Smacznie i zdrowo 🙂
slonecznik jest zdrowy