Czy ziemniaki tuczą?

, Tagi , , , ,

Ile już razy chciałaś przejść na dietę, ale przerażała Cię perspektywa zjedzenia obiadu bez ukochanych ziemniaczków? Jak często zmuszasz się do ograniczenia ich ilości na talerzu w obawie przed pojawieniem się zbędnych kilogramów? Zapewne nie jedna kobieta zmagała się z tego rodzaju dylematami. Tymczasem okazuje się, że tak zła opinia na temat ziemniaków jest całkowicie mylna, ponieważ ziemniaki nie tuczą dopóty, dopóki my ludzie sami nie zrobimy z nich istnej bomby kalorycznej.

Prawdziwe fakty mówią jasno – w 100 gramach ziemniaków znajduje się tylko 77 kcal! Oznacza to, że jeden, średniej wielkości ziemniak to jedyne 50 kcal, co w porównaniu do pączka (300-400 kcal) wypada naprawdę blado. Skąd więc wzięła się tak zła opinia na temat ziemniaków?

Na przestrzeni czasu ludzie wymyślali różne mniej lub bardziej trafne sposoby na przyrządzenie ziemniaków. Bez wątpienia do najgorszych ich przedstawicieli należą frytki, chipsy oraz placki ziemniaczane, czyli prawdziwe bomby kaloryczne. Zawarte w nich ziemniaki zostają całkowicie stłamszone ogromną ilością niezdrowego i wysokokalorycznego tłuszczu, dlatego ich wpływ na zgrabną sylwetkę jest zerowy, żeby nie powiedzieć minusowy.

Co kryje ziemniak?

Wiemy już, że tak popularne ziemniaki wcale nie są tak kaloryczne, jak mogłoby się z początku wydawać. Wśród ich walorów należałoby wymienić jeszcze fakt, że jest to roślina bardzo smaczna i bogata w wiele składników odżywczych. Dobrze przyrządzone ziemniaki to prawdziwa skarbnica witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP. Rośliny te zawierają również cenne pierwiastki, takie jak potas, błonnik, magnez, wapń, fosfor, żelazo.

Jak prawidłowo przyrządzać ziemniaki?

Wiemy już, że najgorsze (mimo, że wciąż smaczna) forma ziemniaków to tak lubiane przez wszystkich chipsy, frytki oraz placki ziemniaczane. Ich wysoka kaloryczność wiąże się z dużą ilością oleju i innych tłuszczów używanych do ich smażenia. Jeśli chcesz uniknąć spożywania tych glikemicznych i kalorycznych bomb najlepiej zacznij przygotowywać ziemniaki w zdrowy i ekologiczny sposób.

Smażonym w głębokim oleju ziemniakom powiedz stanowcze nie. Na zawsze pożegnaj również z pozoru niewinne, a w rzeczywistości bardzo kaloryczne dodatki, takie jak skwarki, masło, kotlety oraz ciężkostrawne sosy, gdyż to w głównej mierze one odkładają kalorie w Twoim ciele.

Najlepszą i najzdrowszą formą ziemniaków są te gotowane i zaserwowane na talerzu. Jeśli zdecydujemy się na taką ich formę to z pewnością nie zobaczymy dodatkowych centymetrów w talii. Bardzo ważne jest, żeby nie gotować ich zbyt długo, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury tracą swoje składniki odżywcze. Bardzo wartościową formą tej rośliny jest również ziemniak gotowany na parze lub pieczony.

Zachowaj umiar!

Oczywiście ziemniaki też mogą tuczyć, szczególnie w przypadku, kiedy Twoje łakomstwo często daje o sobie znać. Pamiętajmy, że podstawą zachowania smukłej sylwetki jest umiar i trzymanie zdrowej diety.

Cenna rada:

[highlight color=”eg. yellow, black”]Warto starannie myć i obierać ziemniaki oraz usuwać ich zielone części (pozostałości łodygi), ponieważ mogą one zawierać toksyczne substancje, które wywołują zatrucia pokarmowe.[/highlight]

Poprzedni

Białko i jego rola w diecie

Fitoestrogeny w tabletkach

Następny

Dodaj komentarz