Dieta przy wysokich trójglicerydach

, Tagi , , ,

Dawniej to cholesterol uznawany był za główne zagrożenie dla ludzkiego życia i zdrowia. Namawiano więc do zmiany diety ze względu na ten konkretny związek. Aktualnie uważa się jednak, że to wysokie trójglicerydy są największym zagrożeniem. Dlatego osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu i trójglicerydów (obydwa te zjawiska bardzo często występują jednocześnie) zaleca się przejście na dietę obniżającą poziom tych ostatnich.

Skąd się biorą trójglicerydy we krwi?

Trójglicerydy to tłuszcze proste, pochodne (estry) glicerolu i kwasów tłuszczowych. Organizm wykorzystuje je jako źródło energii lub przetwarza w tkankę tłuszczową. Wysoki poziom trójglicerydów we krwi świadczy o zaburzeniach metabolicznych, które są skutkiem:

  • diety bogatej w węglowodany proste i tłuszcze nasycone,
  • alkoholizmu,
  • braku aktywności fizycznej,
  • zapalenia trzustki (to jeden ze skutków złej diety),
  • nadwagi i otyłości oraz chorób metabolicznych takich jak np. cukrzyca,

Poziom trójglicerydów uzależniony jest też od pracy tarczycy i może wskazywać na choroby tego gruczołu, a u niektórych osób trójglicerydy są podwyższone wskutek uwarunkowań genetycznych.

Dieta przy wysokich trójglicerydach

Najważniejsze zalecenia dietetyczne dla osób z wysokim poziomem trójglicerydów są podobne do zaleceń dla osób z wysokim poziomem cholesterolu. W przypadku osób z duża nawagą i osób otyłych zaleca się schudnięcie – nie tylko zmianę diety, ale i stylu życia.

 Jeśli zaś chodzi o samą dietę należy przede wszystkim:

  • wyeliminować a przynajmniej znacząco ograniczyć ilość zjadanych tłuszczów nasyconych, które znajdują się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego
  • początkowo ilość tłuszczów należy ograniczyć do 30% dziennej podaży kalorii, jeśli to nie pomoże wskazane są kolejne redukcje odpowiednio do 20 i 10%
  • tłuszcze obecne w diecie należy zastąpić tłuszczami nienasyconymi pochodzącymi z ryb i olejów roślinnych
  • konieczne jest też wyeliminowanie z diety (a przynajmniej znaczące ograniczenie) prostych węglowodanów
  • w posiłkach absolutnie nie wolno łączyć węglowodanów złożonych z tłuszczami, innymi słowy wszelkie zjadane pokarmy warzywne lub zbożowe powinny być postne
  • w walce z wysokimi trójglicerydami warto wykorzystać też błonnik pokarmowy (zawarty w pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach i owocach), a to dlatego, że blokuje on wchłanianie części tłuszczów i znacząco przyczynia się nie tylko do obniżenia poziomu trójglicerydów, ale i złego cholesterolu
  • w ramach diety warto też zadbać o wspomożenie pracy wątroby, która wskutek wcześniejszych obciążeń dietetycznych może nie pracować w pełni sprawnie, na tym polu świetnie sprawdzają się zioła (ostropest plamisty) i karczochy

Jeśli nieodzowne jest leczenie farmakologiczne nie należy go pomijać. Jednak, jak dowodzą badania, w walce z cholesterolem i trójglicerydami podwyższonymi wskutek błędów żywieniowych i złego stylu życia najlepiej sprawdza się dieta.

Poprzedni

Spalanie tkanki tłuszczowej – Dieta ABS !

Ćwiczenia na dolne mięśnie brzucha

Następny

Dodaj komentarz