Filozofia pięciu przemian

, Tagi , , , , ,

Filozofia pięciu przemian, zwana inaczej dietą pięciu smaków ma swój początek w Chinach, gdzie tamtejsi filozofowie dążyli do utrzymania równowagi żywieniowej na podstawie zasady Yin i Yang. W zasadzie stawia ona na to, co naturalne, uwzględniające porę roku, a także strefę klimatyczną, w której żyjemy można powiedzieć. Można powiedzieć, że jest to sposób żywienia, który zgodny jest z pięcioma żywiołami ziemi, czyli drzewem, ogniem, ziemią, metalem oraz wodą. Zobacz, na czym polega dieta pięciu przemian.

Podstawą prawidłowego stosowania diety pięciu przemian jest umiejętność odpowiedniego łączenia ze sobą składników. Dla osób dopiero zaczynających swoją drogę z tym sposobem żywienia uciążliwy może być fakt, że odpowiedni dobór składników łączy się również z ich umiejętnym przyprawianiem, a nawet kolejnością wkładania do gotującej się wody.

[AdSense-A]

Dieta pięciu przemian bazuje na pięciu smakach, czyli smaku kwaśnym, gorzkim, słodkim, ostrym i słonym. Zakazane są natomiast produkty, takie jak cukier, słodkie mleko, tłuszcze zwierzęce, wędzone mięso oraz duże ilości produktów z grupy smaku kwaśnego.

Produkty wskazane to przede wszystkim spożywanie dużych ilości ciepłej wody, słodkie owoce, marchew, dynia, chude mięso i ryby, ziarna słonecznika, groch, oliwa z oliwek oraz zielona herbata.

Filozofia pięciu przemian i jej zalety

Niewątpliwą zaletą tej kuracji odchudzającej jest fakt, że tak naprawdę może stosować ją każdy. Szczególnie jednak polecana jest osobom ze słabą przemianą materii oraz dla tych, którym zwyczajnie zależy na zdrowym i przede wszystkim rozsądnym odchudzaniu. W ciągu tygodnia trwania kuracji można stracić nawet 4 kilogramy co nie powoduje szkód w naszym organizmie.

Filozofia pięciu przemian – Jak stosować dietę?

Każdego dnia mamy obowiązek spożywania trzech głównych posiłków w postaci śniadania, obiadu i kolacji oraz dwóch przekąsek. Każdy posiłek skomponowany musi być tak, żeby znalazły się w nim składniki z każdej grupy smakowej. Jedynie smak słodki może występować samodzielnie w postaci niskokalorycznej przekąski. W daniach nie mogą również dominować smaki kwaśne i słone, gdyż spowalniają one przemianę materii. Ich ilość powinna być więc ograniczona. Niezwykle ważny jest fakt, że ilość jedzenia znajdującego się na naszym talerzu powinna stopniowo maleć, tak więc największą porcję jemy na śniadanie, trochę mniejszą na obiad, a najmniejszą porcję na kolację, która dodatkowo nie może być spożywana później niż o godzinie 18. Co istotne należy zwrócić szczególną uwagę na kolejność dodawania do garnka naszych składników. Prawidłowa kolejność powinna rozpoczynać się od wrzucenia produktów słodkich, następnie ostrych, słonych, kwaśnych i na końcu gorzkich.

Jak w każdej diecie, tak również w przypadku diety pięciu smaków należy wzbogacić ją o aktywność fizyczną i spożywanie dużych ilości wody z tym zastrzeżeniem, że tym razem woda musi być ciepła.

Poprzedni

10 pomysłów na drugie śniadanie

Trening z ekspanderem

Następny

Dodaj komentarz