Fitoestrogeny w tabletkach

Tagi , , , ,

Fitoestrogeny to związki organiczne pochodzenia roślinnego, które w swoim działaniu podobne są do ludzkiego hormonu estrogenu. Najlepszym źródłem fitoestrogenów jest soja. Zawiera ona flawonoidy, które działają korzystnie opóźniając procesy starzenia, działają przeciwzapalnie, a co najważniejsze mają potężne działanie antyoksydacyjne, czyli odtruwające i oczyszczające organizm.

Zainteresowanie fitoestrogenami wynika z faktu, iż japońskie kobiety, których dieta obfituje w soję (duża zawartość izoflawonów czyli tym samym fitoestrogenów) doświadczają znacznie mniej objawów menopauzy a niżeli kobiety z Ameryki Północnej i Europy spożywające niewielkie ilości naturalnego fitoestrogenu. Ich głównym źródłem są między innymi: soja, siemię lniane, nasiona granatu, wino czerwone, koniczyna łąkowa, sasanka łąkowa, jaskółcze ziele, liście marchwi, pluskwica groniasta, rabarbar ogrodowy, korzeń żeń- szenia, szyszki chmielu, rośliny strączkowe, czosnek, cebula, kawa, herbata, nasiona sezamu.

Wśród związków wykazujących najlepsze działanie podwyższające poziom estrogenów w organiźmie są izoflawony (soja, koniczyna łąkowa), flawanon (szyszki chmielu), glikozydy triterpenowe (pluskwica groniasta) i irydoidowe oraz lignany (nasiona lnu).

Dziś na rynku dostępne są także fitoestrogeny w formie gotowych tabletek. Są to suplementy zawierające wyciągi z roślin znanych z obfitości w fitoestrogen. Wśród nich znajdują się tabletki na bazie wyciągu z soi, chmielu, korzenia dzięgiela chińskiego (Dong Quai).

Dla kogo fitoestrogeny?

Podsumowując fitoestrony polecane są szczególnie kobietom w okresie okołomenopauzalnym. Ich działanie pozwala na opóźnienie oraz złagodzenie objawów menopauzy, lepsze samopoczucie oraz zatrzymanie równowagi hormonalnej na dłużej.

Lekarze uważają, że fitoestrogeny mogą stanowić źródło alternatywnej terapii hormonalnej dla kobiet, jednak tym samym należy wziąć pod uwagę fakt, iż na rośliny bogate w fitoestrogeny powinna uważać płeć męska. Zbyt duża ilość tych związków może doprowadzić u nich do podwyższenia poziomu estrogenu i niekorzystnie wpłynąć na ich wygląd zewnętrzny oraz psychikę.

[highlight color=”eg. yellow, black”]Kobiety starające się podwyższyć poziom estrogenów w organiźmie powinny wzbogacić swoją dietę w zielone warzywa, które zawierają cenne fitoestrogeny, czyli soję, fasolkę szparagową, soczewicę, groch, szpinak itd.[/highlight]

W diecie nie może zabraknąć pieczywa z pełnego przemiału, otrębów, musli oraz innych produktów zbożowych. Należy również ograniczyć spożywanie kawy i czarnej herbaty, które przyczyniają się do wypłukiwania wielu ważnych składników mineralnych oraz witamin.

Ziołowe preparaty na bazie fitoestrogenu łagodzące objawy menopauzy przeważnie przyjmuje się raz lub dwa dziennie po jednej tabletce przez okres minimum 6-ciu miesięcy. Korzystne efekty można zauważyć już po 2-3 tygodniach stosowania, a ich maksymalne działanie występuje po około 3 miesiącach.

Poprzedni

Czy ziemniaki tuczą?

Dieta korzystna dla mózgu

Następny

Dodaj komentarz