Ile kalorii ma pizza?

, Tagi , ,

Pizza to jedno z najbardziej popularnych dań, znanych i lubianych na niemal całym świecie. Niestety, jak to zwykle bywa, danie to jest również bardzo kaloryczne i to bez względu na to, czy zamawiamy pizzę z pizzerii, pieczemy ją sami czy też podgrzewamy pizzę mrożoną.

Ile kalorii ma pizza?

Niestety, to nie jest dobra wiadomość dla smakoszy. Przeciętnie pizza ma minimum dwieście pięćdziesiąt kilokalorii w stu gramach. Dane te dotyczą najprostszej pizzy – Margerity, a więc składającej się tylko z ciasta, sera i sosu pomidorowego. Im więcej dodatków, tym kaloryczność pizzy wzrasta. Pizza, mająca średnicę około czterdziestu centymetrów, ma wartość kaloryczną od dwóch do nawet trzech tysięcy kilokalorii, a więc tyle ile dorosły mężczyzna powinien dostarczyć organizmowi przez cały dzień. Ile kalorii ma pizza i dodatki do niej? Teraz to dokładnie sprawdzimy.

Kalorie w cieście

Bez względu na to, jaką pizzę wybieramy, będzie ona na cieście z białej mąki z dodatkiem kalorycznego cukru (cukier jest niezbędny, nie tylko dla smaku, ale i jako pożywka dla drożdży). Poza tym do ciasta dodaje się także bardzo kaloryczny olej roślinny. Każda pizzeria ma swój przepis na ciasto, którego strzeże jak oka w głowie. Wiadomo jednak, że im ciasto bardziej puszyste i bardziej grube (tak samo, jak np, w bułeczkach), tym jest bardziej kaloryczne (potrzeba bowiem dodać więcej tłuszczu i cukru, dla lepszego wyrośnięcia). Niektóre pizzerie dodatkowo smarują wierzch ciasta oliwą z oliwek albo olejem (dzięki temu wierzch szybciej się przypieka i nie ma na nim niedopieczonego ciasta.

Kaloryczny sos czosnkowy i inne na bazie majonezu

W Polsce bardzo często do pizzy dodaje się sos czosnkowy, którego receptura oparta jest o dużą ilość majonezu. Nie trzeba nikomu tłumaczyć, jak bardzo kaloryczny jest taki sos. Niektóre pizzerie mają w swoich recepturach także pizze z owocami morza i majonezem, To również prawdziwe bomby kaloryczne.

Ile kalorii ma pizza? Ser żółty albo wyrób seropodobny

Pizza bez sera? Trudno sobie to w ogóle wyobrazić. Im więcej sera, tym pizza jest lepsza. Tymczasem sam ser żółty jest bardzo kaloryczny. Sto gram przeciętnego sera żółtego ma nawet trzysta pięćdziesiąt kilokalorii. Do tego trzeba pamiętać, że wiele pizzerii w ostatnim czasie używa wyrobów seropodobnych (albo miesza je pół na pół z prawdziwym serem). Wyrób seropodobny to produkt, w którym zamiast tłuszczu mlecznego używa się tłuszczu roślinnego. Samo to daje wyobrażenie o jego wysokiej kaloryczności. Prawdziwy smakosz dość szybko odróżni, czy pizza jest z prawdziwym serem, czy z seropodobnym wyrobem, przypominającym w smaku styropian. Sporo kalorii dodadzą także dodatki innych serów. Sześćdziesiąt gram sera camembert to niemalże dwieście kilokalorii. Ser feta też nie należy do dietetycznych.

Kaloryczne dodatki mięsne

W Polsce są najczęściej wybieranymi dodatkami do pizzy. Pizza z salami jest pyszna, ale jeden, niewielki plasterek tej wędliny, ważący zaledwie około sześciu gram, ma aż dwadzieścia pięć kilokalorii. Dwudziestogramowy plasterek szynki na pięćdziesiąt kalorii, a niemal dwa razy tyle kalorii będą miały bekon, boczek czy wędzona kiełbasa. Tak samo bardzo kaloryczna będzie wieprzowa shoarma, dodawana do niektórych rodzajów pizzy i smażona na tłuszczu.

Kaloryczne dodatki rybne

Wielu smakoszy bardzo ceni pizze z dodatkiem ryb albo owoców morza. w wielu pizzeriach na cieście układany jest tuńczyk z puszki, Często jest to tuńczyk w oleju, który również ma sporo kalorii. Bardzo kaloryczne są tłuste ryby wędzone, takie jak wędzony łosoś.Kiedy spojrzy się na to, ile kalorii ma pizza, włos jeży się na głowie. Od czasu do czasu można sobie jednak pozwolić na chwilę przyjemności, dodatkowo odpowiednio dobierając skład naszego przysmaku.

Poprzedni

Dieta zgodna z grupą krwi

Jak usunąć cellulit?

Następny

Dodaj komentarz