Jajka w koszulkach z łososiem

, , Tagi , ,

Jajka to bardzo popularne danie na śniadanie, z wielu względów. Jaja w koszulkach występują znacznie rzadziej na naszych stołach niż na przykład jaja ugotowane na miękko czy twardo, ale warto wypróbować również i ten sposób. Kaloryczność jaj w koszulkach nie zwiększa się, a są one jednocześnie dobrze ścięte z wierzchu, podczas gdy żółtko pozostaje przyjemnie kremowe. Przygotowanie jaj w koszulkach wymaga pewniej wprawy, ale w gruncie rzeczy nie kryje się za tym żadna głębsza filozofia. Jaja w koszulkach podawane są zwykle z majonezem lub kalorycznymi sosami. Oto propozycja na jajka w koszulkach w formie dietetycznej, a równie smakowitej, a przy tym sycącej.

Składniki do wykonania jajek w koszulkach:

2 jaja

2 łyżki octu białego

3 ząbki czosnku lub czosnek w proszku

jogurt naturalny

koper

liście sałaty

wędzony łosoś na zimno

cytryna

sól, pieprz

dwie kromki chleba tostowego lub pieczywo chrupkie

Przygotowanie:

najpierw należy przygotować sos, stawiając wodę na gazie, by się zagotowała. W tym celu kroimy czosnek oraz koperek, następnie mieszając wszystko razem i doprawiając solą oraz pieprzem do smaku. Łosoś polewamy odrobiną soku z cytryny i zostawiamy na jakiś czas. Bierzmy się za przygotowanie jaj. Przed pozbawieniem ich skorupek trzeba przekonać się, czy są na pewno świeże, gdyż tylko takie się nadają. W tym celu można wykonać prosty test z wodą. Jeśli jaja zaczynają się unosić, nie nadają się do wykonania dania. Gdy woda już się zagotowała, należy dodać do niej dwie łyżki octu.

Jajka rozbić w osobnej misce bardzo ostrożnie, uważając, by się nie rozlały. Wodę należy zamieszać łyżką, aby utworzyć wir, następnie w sam jego środek wlać jajka. Wir musi być silny, aby jaka mogły uformować się w kule. Jajka powinny gotować się nie dłużej niż trzy minuty, następnie należy je wyłowić przy pomocy sitka lub specjalnej łyżki z otworami oraz wyłożyć na liść sałaty na talerzu. Na talerz nałożyć należy także łososia i polać go wcześniej przygotowanym sosem. Jajka dosolić do smaku. Chleb należy przygotować na patelni lub w wersji dietetycznej w tosterze.

Poprzedni

Pasta z makreli z pomidorem

Ricotta z truskawkami

Następny

Dodaj komentarz