Jak piec frytki w piekarniku?

, , Tagi , ,

Frytki lubi każdy! Proste danie, które możesz samodzielnie wykonać w domu, z nakładem minimalnej pracy, a rozkosz podniebienia jest nieoceniona. Przeciwnicy twierdzą, że frytki są nie zdrowie. Ale kto mógłby się oprzeć złocistym, wysmażonym ziemniakom pokrojonym w paski? Dowiedz się jak przygotować idealne frytki i zaskocz wszystkich!

Krótka historia

Frytki nie są, jak powszechnie się uważa, wynalazkiem Amerykanów, chociaż naród ten jest jednym z przodujących w spożyciu tego rarytasu. Przygotuj się na szok: przekąskę wynaleźli Belgowie już w XVII wieku, kiedy zdecydowali się zamiast ryb, smażyć ziemniaki na rozgrzanym łoju wołowym. Niedługo potem frytki powędrowały do innych zakątków Europy, a potem naturalnie do Stanów Zjednoczonych. Amerykanie ochrzcili przekąskę mianem „french fries” i do dzisiaj cieszy się ona ogromną sympatią osób w każdym wieku.

Sposoby przyrządzania frytek

Nie raz zapewne widziałeś soczyście wyglądające frytki w reklamach telewizyjnych? Żeby uzyskać taki efekt, wcale nie potrzebujesz znajomości magii i wyszukanych trików kulinarnych. Możesz przygotować frytki samodzielnie, krojąc wybrane gatunki ziemniaków w paski i smażyć na oleju, ale my proponujemy sposób dużo bardziej… higieniczny.

Jeśli jesteś fanem tradycyjnej kuchni i nie uznajesz kompromisów, przygotuj ziemniaki. Obecnie uprawia się wiele gatunków przygotowanych specjalnie do smażenia frytek – zwykle są to podłużne, żółte bulwy. Możesz je pokroić w dowolnej szerokości paski. Następnie, wedle uznania, przypraw je ulubioną mieszanką ziół. Jeśli lubisz frytki na ostro, posyp je chilli. Takie frytki możesz wrzucić do gorącego oleju w przygotowanym specjalnie do tego garnka lub frytkownicy. Efekt? Równo wysmażone, ale niestety bardzo tłuste frytki.

Jak piec frytki w piekarniku

Zawartość kalorii w gotowych frytkach waha się od 300-500 kalorii na 100g produktu. Dlatego jeśli chcemy zminimalizować kaloryczność, warto zastanowić się nad możliwością upieczenia frytek w piekarniku. Gotowe produkty dostępne w postaci zamrożonej, zwykle są już pokryte niezbędną ilością tłuszczu, tak, by móc je jedynie włożyć do piekarnika na kilka chwil i cieszyć się dobrze zbilansowanym smakiem.

Jednak, jeśli samodzielnie przygotowujemy przekąskę, warto posmarować blaszkę warstwą oleju i delikatnie spryskać surowe frytki tłuszczem. Dzięki temu zarumienią się szybciej. Czas oczekiwania na taki rarytas to zwykle kilkanaście minut, przy uprzednim rozgrzaniu piekarnika do przynajmniej 200 stopni. Zachowamy wówczas nie tylko kruchość i złocisty kolor, ale też zaoszczędzimy na kaloriach.

Dodatki do frytek

Frytki same w sobie są pyszne, ale warto pomyśleć o dodatkach, które urozmaicą ich smak. Belgowie i Holendrzy chętnie jadają swoje „frech fries” zanurzone w majonezie. Powszechnie podaje się je posolone i z keczupem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować różnorodne dipy i sosy, według własnego uznania.

Poprzedni

Jak biegać na bieżni żeby schudnąć?

Jak schudnąć na orbitreku?

Następny

Dodaj komentarz