Jak unikać żywności przetworzonej?

Tagi , ,

Żywność przetworzona, w dzisiejszych czasach właściwie wszystkie produkty sprzedawane w małych sklepach osiedlowych czy hipermarketach są przetworzone. Oznacza to, że zawierają wiele substancji konserwujących, substancji nadających im smak czy odpowiedni wygląd i zapach. Substancje te niekoniecznie wpływają pozytywnie na nasz organizm.

Żywność przetworzona

Zazwyczaj zawierają mało składników odżywczych. Często też w ich skład wchodzą duże ilości soli czy cukru. Należałoby się więc zastanowić, czy taka żywność na dobry wpływ na nasz organizm i czy nie lepiej byłoby z niej zrezygnować i poświęcić większą uwagę żywności mniej przetworzonej.

Czytaj etykiety produktów

Po pierwsze trzeba czytać etykiety produktów, które kupujemy. Powinny zawierać one informację o składnikach odżywczych i użytych konserwantach. W ten sposób można wybrać produkty zawierające najmniej substancji konserwujących. Istnieje prosta zasada: im mniej składników na etykiecie produktu, tym jest on lepszej jakości – oczywiście muszą one być pozbawione chemii.

Kupuj żywność z pewnych źródeł

Po drugie, warzywa, owoce czy jaja najlepiej jest kupować na straganach i bazarach. Mamy wówczas pewność, że są one świeże i nie zawierają konserwantów przedłużających ich daty ważności spożycia.

Na rynku rozwinęły się również sieci sklepów oferujących żywność ekologiczną.  Do jej produkcji używa się tylko naturalnych odżywek i nawozów. Produkty te z reguły są droższe i czas, w którym należy spożyć dany produkt, jest znacznie krótszy niż w przypadku żywności przetworzonej. W sklepie takim można kupić między innymi przetwory z owoców i warzyw np. dżemy, konfitury, soki czy prawdziwy miód. Zawierają one dużo witamin i innych mikroelementów potrzebnych naszemu organizmowi. Dodatkowo są wolne od środków chemicznych, które w dużej mierze przyczyniają się do powstawania przeróżnych alergii, zwłaszcza u naszych dzieci.

Unikaj gotowych dań

Przede wszystkim, jednak powinniśmy unikać produktów pakowanych np. gotowych opakowań z pokrojoną wędliną, szynką, przyprawionych, zapeklowanych i zapakowanych mięs na grilla, gotowych dań, takich jak kluski, pierogi, ciasto francuskie, hamburgery itp.

Takie produkty zawierają duże ilości substancji chemicznych w celu zapewnienia odpowiedniego wyglądu i smaku oraz długiej daty ważności. Powinniśmy również unikać kupowania mięsa paczkowanego lub na tzw. plastikowych tackach w hipermarketach. Mięso to zawiera w swoim składzie oprócz dużej ilości konserwantów, również sporą ilość wody.

Częstą praktyką jest również wstrzykiwanie do niego substancji nadających mięsu odpowiedni wygląd, tak aby zachęcało świeżością i kolorem. Praktyki te stosowane są mimo, iż data ważności mięsa kończy się niebawem i ma za zadanie przekonać potencjalnych klientów do kupna. Najlepiej, więc kupować mięso w sprawdzonych przez siebie sklepach z garmażerią mięsną. Wówczas mamy pewność, że mięso takie ma zdecydowanie mniej konserwantów i substancji utrwalających niż to kupione w hipermarkecie.

Poprzedni

Proste sposoby na nadmierny apetyt

Synefryna jako spalacz tłuszczu

Następny

Dodaj komentarz