Jakie jedzenie jest najzdrowsze?

, Tagi , , , , ,

Nie od dzisiaj wiadomo, że pożywienie może stać się dla naszego organizmu najlepszym lekiem na wiele dolegliwości. Już w epoce starożytności zdawano sobie sprawę z niezwykłej zależności między jedzeniem a zdrowiem. Dlatego coraz większa liczba osób decyduje się na zmianę nawyków żywieniowych i wprowadzenie do menu pełnowartościowych produktów, które są w stanie dostarczać naszemu organizmowi najcenniejszych składników odżywczych.

Najzdrowsze jedzenie zawierające kwasy omega

O kwasach omega można usłyszeć bardzo wiele dobrego: leczą serce, wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a nawet pozwalają zachować młody wygląd. Kwasy omega-3 i omega-6 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które należy dostarczać organizmowi systematycznie wraz z pożywieniem. Kwasy omega-3 skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu, a dodatkowo odznaczają się silnym działaniem przeciwzapalnym. Kwasy omega-6 są natomiast budulcem komórek i wspomagają pracę układu nerwowego. Najlepszym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są takie produkty, jak: olej sojowy i słonecznikowy, pestki dyni, orzechy ziemne, awokado, tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, dorsz, śledź) oraz owoce morza.

Białko – które wybrać?

W zdrowej i właściwie zbilansowanej diecie nie może także zabraknąć produktów stanowiących źródło białka. Jeszcze do niedawna sądzono, że najlepszym źródłem tego składnika pokarmowego jest mięso, ale obecnie coraz większą uwagę zwraca się także na białko roślinne i zwierzęce. Zdecydowanie lepiej przyswajalne wydaje się być białko zwierzęce, ponieważ pod względem składu aminokwasów są zbliżone do ludzkich białek. Dlatego do diety warto wprowadzić chudy drób, chude mleko oraz jego różne przetwory. Dobrym źródłem białka roślinnego mogą być natomiast takie produkty, jak groch, soja oraz kasza. Białko pochodzenia roślinnego jest wprawdzie przyswajalne przez ludzki organizm nieco gorzej, jednak takie białko dostarcza mniej tłuszczu, a na dodatek zawiera w sobie sporo odżywczego błonnika.

Świeże owoce i warzywa

Owoce i warzywa są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Posiadają wiele cennych właściwości, które mają doskonały wpływ na nasze samopoczucie, a przede wszystkim na pracę naszego organizmu. Właściwości zdrowotne warzyw i owoców są znane już od dawna – dlatego tym bardziej warto zadbać o wprowadzenie tych produktów do własnego jadłospisu. Przykładowo jabłka mają działanie odtruwające i wzmacniające organizm, gruszki poprawiają trawienie, a pomidory zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę. Poza tym wiele warzy i owoców neutralizuje działanie wolnych rodników.

Zdrowe produkty pełnoziarniste

By przez długi czas zachować zdrowie, warto wzbogacić dietę także o produkty pełnoziarniste. Takie pożywienie powstaje na bazie pełnego ziarna, a w swoim składzie zawiera nie tylko błonnik, ale także cenne witaminy i substancje mineralne. Dzięki błonnikowi nasz układ trawienny może funkcjonować znacznie lepiej, ale związek ten odgrywa także bardzo ważną rolę w procesie oczyszczania jelit. Do produktów z pełnego ziarna zalicza się: brązowy ryż, brązowe pieczywo, otręby pszenne, płatki owsiane, pełnoziarniste ciastka oraz kaszę gryczaną i jaglaną.

Poprzedni

Niedobór witaminy B

Kreatyna a alkohol

Następny

Dodaj komentarz