Jakie soki są zdrowe?

, Tagi , , ,

Wbrew pozorom nie wszystkie soki są zdrowe. Wiele z nich to połączenie sporych ilości substancji chemicznych, wzmacniaczy smaku i glutaminianu sodu, co powoduje, że soki owocowe tak naprawdę z owocami nie mają zbyt wiele wspólnego. Aby uniknąć sprytnych pułapek marketingowych powinniśmy wnikliwie czytać etykiety wszystkich produktów żywnościowych, nie tylko soków. Czasami bardzo zachęcający kartonik czy butelka nie gwarantują nam odnalezienia w danym soku ani oczekiwanego smaku ani jakości. Podpowiadamy, które soki są najzdrowsze i doradzamy, jak wybierać sok, żeby nie dać się nabrać sprytnym chwytom producentów.

 

 [AdSense-A]

Czy soki o długim terminie przydatności są zdrowe?

Tak, są to jedne z najzdrowszych soków. Długa, najczęściej wynosząca około jednego roku data ważności jest wynikiem uprzedniego poddania soku procesowi pasteryzacji lub sterylizacji. Tego rodzaju soki są szczelnie zamknięte w kartonie lub szklanej butelce, dlatego nie istnieje ryzyko rozwoju w nich szkodliwych dla człowieka drobnoustrojów. Producenci takich soków wbijają na etykietę datę ważności, do której należy spożyć sok, który przez cały czas oczekiwania na konsumenta zachowuje swoje składniki odżywcze.

Co ze świeżo wyciskanymi sokami?

Świeżo wyciskane soki to soki tak zwane jednodniowe. Ich bardzo krótki termin przydatności związany jest z tym, że nie są one poddawane różnych procesom pozwalającym na dłużej zachować ich trwałość. Tego rodzaju wyroby ponadto muszą być przechowywane w temperaturze zbliżonej
0 stopni C, co często jest faktem zaniedbanym przez konsumentów. Okazuje się, że nieodpowiednio przechowywane soki jednodniowe są w środowisku międzynarodowym uważane za najczęstszą przyczynę zatruć pokarmowych.

Czy sok i nektar to ten sam produkt?

Soki to produkty w 100% wytworzone z owoców. Zawiera sok wyciśnięty bezpośrednio z owoców lub otrzymany z zagęszczonego soku owocowego. Natomiast nektar to produkt, którego zawartość stuprocentowego soku owocowego waha się pomiędzy 25-90 procentami. Tak naprawdę wszystko zależy od danego producenta i od jego receptury na wytwarzanie soków. Warto wspomnieć o tym, że soki i nektary nigdy nie zawierają sztucznych substancji, czy aromatów. Niestety nektary zawierają dodatkowo przeciery, wodę, cukier, a czasami również kwasek cytrynowy.

Ile naturalnych składników jest w napojach owocowych?

Napoje owocowe to najgorsze i najmniej prozdrowotne produkty proponowane nam przez producentów. Tego rodzaju napoje zawierają duże ilości cukru i kwasku cytrynowego. Mogą się w nim znaleźć również inne dozwolone dla żywności dodatki, takie jak sztuczne barwniki czy aromaty. Mówiąc wprost napoje owocowe to raczej produkt gaszący pragnienie, a nie źródło witamin, czy jakichkolwiek składników mineralnych. Jeżeli wyczytamy na etykiecie, że produktem dominującym jest cukier i substancje chemiczne najlepiej od razu odstawić produkt z powrotem na półkę.

Poprzedni

Najpopularniejsze afrodyzjaki w żywności!

Jakie leki powodują tycie?

Następny

Dodaj komentarz