Jogurt owsiany z bakaliami

Jogurt owsiany z bakaliami

1198
PODZIEL SIĘ

Jogurt owsiany z orzechami i bakaliami to rozwiązanie dla osób, które nie mogą z różnych przyczyn jeść przetworów mlecznych, na przykład z powodu alergii lub nietolerancji laktozy. Jogurt owsiany to dla nich sposób na uzupełnienie poziomu bakterii probiotycznych oraz usprawnienie pracy układu pokarmowego. To też doskonały sposób na odkrycie nowego smaku, oraz nowy przepis dla wszystkich miłośników zdrowego odżywiania. Nie jest trudny w przygotowaniu, chociaż zacząć trzeba odpowiednio wcześniej. Jednak gdy jest już gotowy to wprost stworzony na śniadanie. Występuje w wielu wariantach i tak jak ze zwykłym jogurtem, kefirem czy innymi przetworami może stanowić bazę pod wiele pysznych dań.

Jogurt owsiany z bakaliami składniki:

mąka owsiana lub płatki owsiane – około 100 gr

woda niegazowana, nie kranowa, najlepiej czysta butelkowana

orzechy nerkowca, laskowe, włoskie

suszone jabłka, jagody goja, żurawina – według uznania

Opcjonalnie:

świeże owoce sezonowe

Przygotowanie:

płatki zalewamy wodą w szklanym naczyniu, na przykład słoiku. Woda powinna pokrywać całe płatki. Słoik zamykamy i odstawiamy do miejsca o temperaturze pokojowej na czas do kilkunastu godzin (na przykład na noc). Następnie namoczone płatki należy dokładnie rozdrobnić przy pomocy blendera, przelać do innego naczynia oraz nakryć gazą lub czystą ściereczką. Tak przygotowane płatki zostawić należy na dwa dni. Proces fermentacji trwa, dopóki jogurt znajduje się w cieple, aby go zatrzymać wystarczy przenieść go do miejsca o temperaturze lekko powyżej zera.

Płatki można przygotować też w inny sposób: używając do tego celu mąki owsianej. Może być kupiona w sklepie lub przygotowana samodzielnie poprzez dokładne zmielenie płatków owsianych. Wówczas wystarczy mąkę zalać wodą, odstawić na dwa dni w nakrytym naczyniu w temperaturze pokojowej. Trzeba pamiętać o regularnym mieszaniu, przynajmniej raz dziennie. Do tak przygotowanej postawy można dodawać świeże owoce pokrojone lub zmiksowane, bakalie według uznania, lub zjadać bez dodatków.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.