Kasza jaglana z jabłkami i malinami

, , Tagi , ,

Kasza jaglana jest uważana za najzdrowszą z kasz. Wielu się z tym spiera, argumentując, że inne kasze są równie zdrowe. Niemniej jednak jedno jest pewne: warto ją mieć zawsze na półce jako sposób na przyrządzenie pysznego i łatwego dania na śniadanie, obiad czy kolację. Jest to danie przy tym naprawdę bardzo odżywcze. Co jest bardzo ważne dla wszystkich osób uczulonych na gluten, zboże to nie zawiera tego białka. Kasza ma właściwości rozgrzewające, dlatego idealnie nadaje się na śniadanie jesienią oraz zimą. Ponadto pozwala zachować organizmowi odczyn zasadowy, niszcząc kwaśne środowisko, jakie jest niekorzystne dla człowieka. Bywa przyczyną wielu problemów fizycznych a nawet psychicznych. Zawiera multum dobrych węglowodanów oraz białka. Ponadto wartość energetyczna zalecanej porcji kaszy jaglanej dla jednej osoby nie przekracza dwustu kalorii.

Składniki potrzebne do przygotowania kaszy jaglanej z jabłkiem i malinami:

szklanka kaszy jaglanej

jedno jabłko

garść malin

garść orzechów laskowych

garść nasion słonecznika

garść prażonego siemienia lnianego

łyżka miodu, ksylitolu lub innego słodzika

cynamon

Kasza jaglana z jabłkami – przygotowanie:

przed ugotowaniem kaszę należy przepłukać w zimnej wodzie, a następnie w wodzie pod kranem w temperaturze około siedemdziesięciu stopni, lub zagotować wodę i jej użyć do płukania. Wtedy kasza straci charakterystyczną goryczkę. Następnie można już kaszę normalnie ugotować, cały czas pilnując, przez około piętnaście, osiemnaście minut. W czasie gotowania jabłko należy obrać i zetrzeć, lub zetrzeć w całości na tarce dla zachowania wszystkich wartości odżywczych. Jabłka zmieszane z malinami oraz łyżką miodu lub innego słodzika, z dodatkiem słonecznika dodać do gotującej się kaszy, mieszając. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i uprażyć siemię lniane nie dłużej niż trzy minuty, pod przykryciem. Mieszać kaszę, czekając aż patelnia nieco ostygnie. Następnie należy wyłączyć gaz pod kaszą i dosypać siemienia. Jeszcze raz wszystko wymieszać i wylać na średniej wielkości miseczkę.

Poprzedni

Frittata ze szpinakiem i pomidorami

Crossfit

Następny

Dodaj komentarz