Koktajle białkowe

, Tagi , ,

Białko jest podstawową strukturą we wszystkich żywych komórkach. Ilość białka niezbędna organizmowi ludzkiemu zależy od naszego wieku. Niemowlęta powinny spożywać od 2,2 – 2,5 grama białka na kilogram wagi. Dzieci do 12 lat od 1,5 do 2,0 grama białka na kilogram wagi dziecka. Młodzież, która już tak nie rośnie nieco mniej, bo od 1,0 do 1,2 grama na kilogram wagi, a dorośli około 0,9 grama. Każde białko zbudowane jest z wielu aminokwasów . Dziewięć z aminokwasów aminokwasy egzogenne, czyli takie, które są wytwarzane przez ludzki organizm i muszą być dostarczane z tego co jemy. Pozostałe aminokwasy to aminokwasy endogenne, których jest dwanaście i które są wytwarzane przez nasz organizm. Białko stanowi podstawowy materiał budulcowy naszej tkanki mięśniowej i nerwowej. Wychodzi ono w skład płynów ustrojowych, krwi, enzymów i hormonów, a także uczestniczy w ważnych procesach regulacyjnych i transportowych. Niedobór białka w diecie może prowadzić do zahamowania rozwoju fizycznego i psychicznego, oraz zmniejszenia odporności na groźne choroby zakaźne.

Białko w diecie sportowca

W diecie sportowca białko ma szczególne znaczenie. Pomaga ono w naprawie tkanki mięśniowej po treningu oraz daje siłę. Jest kilka rodzajów białek, które są niezbędne kiedy zajmujemy się sportem czy kulturystyką. Białko serwatkowe pochodzi z mleka. Oddziela się ono podczas procesu przekształcania mleka w ser. Białko to możemy znaleźć w różnych produktach spożywczych, głównie w mięsie ryb, wołowinie i kurczakach. Białko serwatki posiada najwyższą wartość w dostarczaniu aminokwasów, w wyniku których budowana jest nasza tkanka mięśniowa. Serwatka jest również jedną z najszybciej rozkładających się form białka w proszku i posiada największą ilość leucyny, która pomaga stymulować syntezę białek a także poprawia budowę naszych ciężko pracujących w czasie treningu mięśni.

Kazeina to bardzo bogate źródło białka, które odżywia nasze mięśnie na długo po tym, jak biało serwatki przestaje już działać. Kazeina zapobiega rozpadu mięśni. Kolejnymi rodzajami białka ważnymi w czasie treningu jest białko jaja i białko z mleka krowiego, białko sojowe i białko wołowiny. Białko mięsa odróżnia od innych to, że jest ono dobrym źródłem kreatyny, która pomaga zwiększyć siłę mięśni i prowadzi do poprawy ogólnej siły i wielkości.

Koktajle białkowe idealne dla sportowców

Koktajle białkowe są doskonałym posiłkiem pomocnym w treningu. Są nie tylko skuteczne, ale i niezwykle smaczne. Koktajl owsiany z białkiem to filiżanka płatków owsianych z białkiem w proszku wymieszane z odrobiną wody. Innym doskonałym koktajlem jest białko w proszku zmieszane z olejami ryby. Inny koktajl to mieszanka mleka 0,5%, mleka sojowego, białka jaja kurzego, miodu i jogurtu naturalnego. Wszystko należy zmiksować, by otrzymać koktajl niezwykle pomocny gdy dużo czasu spędzamy na siłowni. Warto zmiksować sobie również białkowy koktajl owocowy. Wystarczy, że wymieszamy 250 mililitrów maślanki, 100 gramów mrożonych owoców i 1 łyżeczkę stołową miodu, bo powstał pyszny i odżywczy napój.

Koktajle białkowe po treningu

Nasze mięśnie zbudowane są z białka, które również doskonale je reperuje. Po ciężkim treningu, więc także warto skomponować sobie białkowy koktajl, który naprawi naszą tkankę mięśniową. Jeśli zmieszamy jednego banana lub jabłko z 250 gramami mleka, 200 grami jogurtu naturalnego, 60 gramami ryżu, 1 łyżeczką miodu, 2 łyżkami płatków owsianych i 2 łyżkami mleka w proszku otrzymamy właśnie taki świetny po treningu koktajl białkowy. Innym idealnym po treningu koktajlem jest koktajl bananowo- truskawkowy. Do stworzenia takiego koktajlu potrzebujemy: 1 szklankę chudego waniliowego jogurtu, 1/4 szklanki chudego mleka, 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych truskawek, 1/2 dojrzałego banana i 1/2 szklanki pokruszonego lodu. Niewątpliwie białko jest jednym z najcenniejszych składników pokarmowych w diecie każdego człowieka. Stanowi podstawowy materiał budulcowy tkanki mięśniowej czy nerwowej, więc nie może zabraknąć go w naszej diecie, szczególnie jeśli czynnie uprawiamy sport. Spożywanie odpowiedniej ilości białka jest naszym kluczem do sukcesu.

Poprzedni

Jak oszczędzać na jedzeniu?

Kolka podczas biegania

Następny

Dodaj komentarz