Krem z nerkowców i mango

, , Tagi , ,

Krem z nerkowców jest sycącym i smacznym rozpoczęciem dnia. Może być przyrządzony w wersji na słodko lub słono, w zależności od preferencji. Orzechy i nasiona są bardzo ważnym elementem diety każdego człowieka. Orzechy nerkowca są ciekawym materiałem do wykonywania niestandardowych potraw, uzyskuje się z nich nawet specjalne mleczko, zastępujące mleko krowie. Zawiera dużo białka i tłuszczów nasyconych. Okazuje się, że orzechy nerkowca są doskonałe w zapobieganiu nadciśnienia oraz chorób sercowych. Ponieważ zawierają witaminy wpływające na układ nerwowy, pomagają w pokonywaniu problemów codzienności oraz w walce z nadmiernym stresem.

Krem z nerkowców składniki:

2 szklanki orzechów z nerkowca

jedno mango

wiórki kokosowe

wanilia

sól do smaku

miód lub inny słodzik dietetyczny

Opcjonalnie:

2 szklanki orzechów z nerkowca

sól i pieprz

ogórek

sok z cytryny

dowolne zioła do smaku

Przygotowanie:

przed rozpoczęciem należy namoczyć orzechy przez kilka godzin w zwykłej wodzie. Następnie orzechy należy zmiksować na gładką masę przy użyciu blendera. Mango należy obrać i również zmiksować oraz dodać do masy z orzechów. Wiórki podgrzewamy na patelni aby się przysmażyły, lub dodajemy w niezmienionej formie. Dodajemy wanilii do smaku. Na tym można poprzestać, ale miłośnicy słodkości mogą dodać jeszcze słodzik dietetyczny.

Twarożek z kremu z nerkowców:

po namoczeniu orzechów dokładnie je zmiksować razem z wodą. Następnie to co zostało w blenderze trzeba dokładnie przecedzić używając do tego celu sitka o bardzo małych oczkach lub gazę materiałową. Otrzymany w ten sposób płyn jest smacznym mlekiem z nerkowca, jakie można doprawić wanilią i wypić. Do masy z nerkowców dodajemy warzywa sezonowe, na przykład ogórka. Może on być pokrojony w kostkę i obrany, lub starty w całości. Solimy do smaku i dodajemy soku z cytryny oraz ziół według uznania.

Poprzedni

Jogurt owsiany z bakaliami

Koktajl z mleka migdałowego i szpinaku

Następny

Dodaj komentarz