Najlepsze źródła białka po treningu

Tagi , , , , , ,

Naturalny proces regeneracji organizmu wyeksploatowanego podczas ćwiczeń na siłowni wymaga dwóch składników – białka i węglowodanów, które zapewnią odbudowę tkanki mięśniowej oraz nowy zastrzyk energii do tej regeneracji. Budowanie masy mięśniowej nie odbywa się podczas wysiłku, ale w porze odpoczynku, kiedy organizm uzupełnia straty w tkance mięśniowej. Jest to czas, w którym trzeba mu dostarczyć jak najwięcej niezbędnych do procesu odnowy substancji, a szczególnie produktów zawierających odpowiednie białko.

Oto kilka produktów wyróżniających się największą zawartością białka, czyli tym samym sprzyjających regeneracji mięśni po treningu:

Drób

Drób to jedno z najbogatszych i najczęściej wykorzystywanych źródeł białka, jakie stosują sportowcy.

[AdSense-A]

Jego zaletą jest przede wszystkim komplet aminokwasów niezbędnych do budowy mięśni. Ostatecznie kurza pierś jest mięśniem w czystej postaci. Poza tym kurczak bywa łatwo strawny i sycący. 100 g mięsa drobiowego zawiera ok. 23 g białka.

Fasola

Wprawdzie fasola cieszy się złą sławą, jako warzywo wzdymające, lecz nie bez powodu stanowi podstawę wyżywienia biednych krajów, w których ludność cieszy się długim życiem. Fasola jest nie tylko bardzo sycąca, ale również zależnie od gatunku bogata w białko roślinne. W 100 g ziaren jest go nawet do 22 g.

Inne rodzaje mięsa

Bogactwem białka jest zarówno wołowina jak i wieprzowina, jednak mięso wołowe jest chudsze i zawiera cenną kreatynę. Spożywanie wołowiny stanowi niepisany rytuał kulturystów, którzy uważają, że nie ma bez niej muskulatury. 100 g wołowiny zawiera 17-20 g białka, a 100 g schabu – 16 g.

Jajka

Jaja należą do najbardziej wartościowych, a zawarte w nich białko jest idealne pod względem składu. Wynika to z faktu, że jajko stanowi zalążek przyszłego organizmu, a więc doskonałe białko strukturalne, z którego powstają nowe komórki. Żółtko jaja jest także bogate w wiele składników odżywczych. Jedno średniej wielkości jajko zawiera jednak tylko 6 g białka, co stanowi 11% dziennego zapotrzebowania.

Nabiał

Ta grupa produktów teoretycznie powinna być najbardziej cenionym źródłem białka, jednak zawarta w mleku kazeina nie jest dobrze przyswajana przez organizm i długo zalega w układzie pokarmowym. Jeśli już nabiał, to grecki jogurt lub sery. Te ostatnie zawierają od 17 do 25 g, białka/100 g.

Ryby

Ryby, zwłaszcza te morskie, zawierają białko cenniejsze niż to pochodzące z mięsa, w ilości około 13-16 g w 100 gramach ryby. Sportowcy cenią sobie tuńczyka w puszce, który jest wysokobiałkowym daniem do jedzenia bez konieczności przygotowywania. Jedna porcja to 30g białka.

Podroby

Podroby są najrzadziej wykorzystywane przez sportowców – być może z powodu przekonania, skąd pochodzą, a jednak warto je spożywać, bowiem dostarczają nie tylko ponad 15 g białka w 100 g, ale również wielu innych cennych składników, jak choćby żelaza oraz kwasów omega-3. Inną zaletą podrobów jest fakt, iż są naprawdę tanie.

Poprzedni

Czy warto jeść grzyby?

Yerba Mate w odchudzaniu

Następny

Dodaj komentarz