Naturalne antyoksydanty w żywności

Tagi , ,

Antyoksydanty to przeciwutleniacze, czyli substancje, które chronią nas przed niekorzystnym skutkiem działania wolnych rodników, które są wytwarzane przez nasz organizm w procesach metabolicznych. Przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia się organizmu. Wyróżnia się dwa rodzaje antyoksydantów: endogeniczne  – czyli te, które produkowane są przez nasz organizm i antyoksydanty naturalne występujące w żywności, nazywane antyoksydantami egzogenicznymi, które mają ważne zadanie – wspomagają prace przeciwutleniaczy endogenicznych w naszym organizmie.

Antyoksydanty w żywności

Spożywanie produktów bogatych w naturalne antyoksydanty przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia, cukrzycy oraz chorób nowotworowych. Dzięki antyoksydantom zwiększa się również odporność naszego układu immunologicznego i wydłuża żywotność komórek ciała.
Wśród naturalnych antyoksydantów wymienia się przede wszystkim witaminy A, C oraz E. Witamina A odpowiedzialna jest za prawidłowy stan naszej skóry, włosów i paznokci. Wspomaga również pracę układu kostnego. Występuje głownie w marchewce, słodkich ziemniakach czy kapuście. Witamina C zwiększa naszą odporność oraz przyspiesza gojenie się ran. Występuję głównie w warzywach i owocach: kalafiorze, porzeczkach, szpinaku, papryce, kiwi czy cytrusach. Z kolei witamina E chroni nasz układ krwionośny, przede wszystkim serce. Odgrywa również ważną rolę w transporcie substancji odżywczych do wszystkich komórek organizmu.  To własnie witamina E spowalnia starzenie się całego organizmu, a szukać należy jej przede wszystkim w pomidorach, marchewce, pieczywie, makaronie pełnoziarnistym oraz wielu innych produktach żywnościowych.

Minerały antyoksydacyjne

Do przeciwutleniaczy zaliczamy również selen i cynk, koenzym Q10.  Selen i cynk chronią nas przed bakteriami i nowotworami. Możemy je znaleźć  w wątróbce czy w kaszy gryczanej. Z kolei koenzym Q10 jest antyoksydantem występującym w sardynkach, makrelach  oraz w orzechach włoskich . Pomaga on w usuwaniu  z organizmu nadmiaru cholesterolu i stymuluje funkcjonowanie układu immunologicznego.  Kosmetolodzy odkryli, że koenzym Q10 ma świetne działanie w walce z starzeniem się skóry.

Antyoksydanty w herbacie

Dużo przeciwutleniaczy znajduje się również w białej i zielonej herbacie. W białej herbacie występują antyoksydanty zwane flawonoidami, które tworzą pewnego rodzaju osłonę przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Warto też podkreślić, iż biała herbata zawiera trzy razy więcej antyoksydantów niż wszystkie inne herbaty. Z kolei zielona herbata zawiera antyoksydanty z grupy katechin, które w znacznie większym stopniu niż witamina C i witamina E chronią nasze komórki i DNA przed wolnymi rodnikami.

Poprzedni

Jak wykonać domowy trening łydek?

Jak spalić tłuszcz podskórny?

Następny

Dodaj komentarz