Zobacz

Naturalne antyoksydanty w żywności

- Kwiecień 5, 2013

Antyoksydanty to przeciwutleniacze, czyli substancje, które chronią nas przed niekorzystnym skutkiem działania wolnych rodników, które są wytwarzane przez nasz organizm w procesach metabolicznych. Przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia się organizmu. Wyróżnia się dwa rodzaje antyoksydantów: endogeniczne  – czyli te, które produkowane są przez nasz organizm i antyoksydanty naturalne występujące w żywności, nazywane antyoksydantami egzogenicznymi, które mają ważne zadanie – wspomagają prace przeciwutleniaczy endogenicznych w naszym organizmie.

Antyoksydanty w żywności

Spożywanie produktów bogatych w naturalne antyoksydanty przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia, cukrzycy oraz chorób nowotworowych. Dzięki antyoksydantom zwiększa się również odporność naszego układu immunologicznego i wydłuża żywotność komórek ciała.
Wśród naturalnych antyoksydantów wymienia się przede wszystkim witaminy A, C oraz E. Witamina A odpowiedzialna jest za prawidłowy stan naszej skóry, włosów i paznokci. Wspomaga również pracę układu kostnego. Występuje głownie w marchewce, słodkich ziemniakach czy kapuście. Witamina C zwiększa naszą odporność oraz przyspiesza gojenie się ran. Występuję głównie w warzywach i owocach: kalafiorze, porzeczkach, szpinaku, papryce, kiwi czy cytrusach. Z kolei witamina E chroni nasz układ krwionośny, przede wszystkim serce. Odgrywa również ważną rolę w transporcie substancji odżywczych do wszystkich komórek organizmu.  To własnie witamina E spowalnia starzenie się całego organizmu, a szukać należy jej przede wszystkim w pomidorach, marchewce, pieczywie, makaronie pełnoziarnistym oraz wielu innych produktach żywnościowych.

Minerały antyoksydacyjne

DoZielona herbata posiada antyoksydantyprzeciwutleniaczy zaliczamy również selen i cynk, koenzym Q10.  Selen i cynk chronią nas przed bakteriami i nowotworami. Możemy je znaleźć  w wątróbce czy w kaszy gryczanej. Z kolei koenzym Q10 jest antyoksydantem występującym w sardynkach, makrelach  oraz w orzechach włoskich . Pomaga on w usuwaniu  z organizmu nadmiaru cholesterolu i stymuluje funkcjonowanie układu immunologicznego.  Kosmetolodzy odkryli, że koenzym Q10 ma świetne działanie w walce z starzeniem się skóry.

Antyoksydanty w herbacie

Dużo przeciwutleniaczy znajduje się również w białej i zielonej herbacie. W białej herbacie występują antyoksydanty zwane flawonoidami, które tworzą pewnego rodzaju osłonę przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Warto też podkreślić, iż biała herbata zawiera trzy razy więcej antyoksydantów niż wszystkie inne herbaty. Z kolei zielona herbata zawiera antyoksydanty z grupy katechin, które w znacznie większym stopniu niż witamina C i witamina E chronią nasze komórki i DNA przed wolnymi rodnikami.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


3 × siedem =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ostatnio napisane

  • Rodzynki a dieta

    Rodzynki to jedne z najbardziej lubianych bakalii: uwielbiają je dzieci i dorośli, co wynika z...

    • Napisane 132 dni temu
    • 0
  • Jak odstawić alkohol?

    Problem z odstawieniem alkoholu mają zwłaszcza osoby, które piją dużo i regularnie. Taki schemat picia...

    • Napisane 132 dni temu
    • 0
  • Dieta tłuszczowa na masę

    Zwiększenie swojej masy nie jest takie proste, jak może się to wydawać. Nie polega to...

    • Napisane 132 dni temu
    • 0
  • Jadłospis dla diety płaskiego brzucha

    Posiadanie płaskiego brzucha jest marzeniem większości kobiet i całkiem sporego grona mężczyzn. Wbrew pozorom odchudzanie...

    • Napisane 132 dni temu
    • 0
  • Dieta dla sportowców

    Każdy z nas jest inny oraz uprawia różne dyscypliny sportowe. Dobra dieta dla sportowców powinna...

    • Napisane 132 dni temu
    • 0
  • Aminokwasy endogenne i egzogenne

    Podstawowym budulcem naszych komórek są białka. To niezwykle skomplikowane cząsteczki o bardzo złożonych kształtach. Każda...

    • Napisane 132 dni temu
    • 0