Pasta z makreli z pomidorem

, , Tagi , ,

Makrela jest najbardziej znaną i popularną rybą morską, tuż obok śledzia. Najczęściej spotykana jest w wersji wędzonej, charakteryzuje się wyjątkowym smakiem. Pasta rybna z makreli to sposób na pyszne i sycące śniadanie. Warto jeść ryby morskie, w szczególności te świeże z pominięciem puszkowanych, ze względu na zawartość niezbędnych dla organizmu człowieka zdrowych kwasów nasyconych omega 3 i 6. Ponadto w rybie tej znaleźć można spore dawki selenu, jaki ma niebywały wpływ na budowanie odporności. Ryba morska zawiera także jod, jaki reguluje pracę tarczycy. Dla utrzymania odpowiedniego zdrowia człowiek powinien przynajmniej dwa razy w tygodniu zjadać ryby morskie, gdyż są źródłem białka i nie zawierają dużej ilości kalorii.

Składniki pasty rybnej z pomidorami:

wędzona makrela

100 gr suszonych pomidorów

serek kozi

cebula

sok z połowy cytryny

dwie łyżki oleju

czosnek

bazylia

sól morska i pieprz

Przygotowanie pasty rybnej:

rybę należy starannie oddzielić od ości, szczególnie, jeśli będą ją jadły dzieci. Następnie oddzielone mięso ryby skrapiamy sokiem z cytryny i lekko solimy. Na patelni należy podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę do momentu jej zeszklenia się i zarumienienia. W tym czasie kroimy świeży czosnek lub dodajemy czosnek granulowany i dodajemy do ryby. Pomidory należy rozdrobnić razem z łyżką oleju, używając do tego celu najlepiej blendera. Podsmażoną cebulę, rozdrobnione pomidory oraz kozi ser dorzucamy do pasty rybnej i mieszamy do chwili aż wszystkie składniki trwale się ze sobą połączą, nie zapominając o doprawieniu pieprzem oraz bazylią.

Pasta z makreli – dodatki

pasta rybna przewidziana jest jako podstawa przygotowania kanapek. Dlatego można użyć każdego rodzaju pieczywa. Ale pasta rybna najlepiej smakuje z ciemnym chlebem lub pieczywem chrupkim. Osoby nietolerujące glutenu mogą ją jeść z waflami ryżowymi. Ciekawym dodatkiem do pasty rybnej jest kiszony ogórek. Pastę rybną z makreli i pomidorów można także zjadać z jajkami na twardo.

Poprzedni

Hummus

Jajka w koszulkach z łososiem

Następny

Dodaj komentarz