Pełnoziarnista zapiekanka z mozzarellą

Pełnoziarnista zapiekanka z mozzarellą

3063
PODZIEL SIĘ

Zapiekanki to typowe danie fast food, ale każde danie może mieć swoją lżejszą alternatywę! Jedyne czego potrzeba to tylko ruszyć głową. W przypadku zapiekanek największy problem stanowią takie dodatki jak duża ilość sera, białego pieczywa oraz soli kuchennej. Pomijając te dodatki, a zamieniając je na mniej kaloryczne otrzymujemy sycące danie śniadaniowe na ciepło, jakie zasmakuje wszystkim. Zaletą tego śniadania jest także fakt, że przygotowuje się je szybko i jest tanie w wykonaniu.

Zapiekanka na pieczywie pełnoziarnistym składniki:

bułki pełnoziarniste

120 gr mozzarelli

pół opakowania pieczarek

duży pomidor

100 gr piersi kurczaka

cebula

bazylia

szczypiorek

sól, pieprz

Do dipu czosnkowego:

czosnek granulowany

jogurt naturalny

łyżka musztardy

oregano

sok z cytryny

sól, pieprz

Pełnoziarnista zapiekanka: przygotowanie:

na patelni podsmażyć kawałki piersi kurczaka z pieczarkami oraz posiekaną w kostkę cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić wszystko razem pod przykryciem przez kilka minut. Przekroić bułki na pół i ułożyć na nich przygotowany w ten sposób sos, nie przesadzając, ale żeby powierzchnia bułki była dość szczelnie przykryta. Następnie przykryć kilkoma plastrami mozzarelli (może być utarta na tarce), posypać bazylią, położyć duży plaster pomidora. Wstawić do piekarnika w temperaturze około dwustu stopni na kilka minut. Bułka powinna przyrumienić się na brzegach, a mozzarella rozpuścić i rozłożyć równomiernie. Po wyjęciu z piekarnika posypać szczypiorkiem.

Dip, przygotowanie:

do jogurtu dodajemy czosnek granulowany, lub wyciskamy świeży. Dodajemy łyżkę musztardy, oregano i inne przyprawy jak sól czy pieprz do smaku oraz łyżkę soku z cytryny. Do zapiekanki można również wykorzystać kupione sosy dietetyczne do smaku.

Dodatki:

zapiekankę pełnoziarnistą należy podawać z dużą ilością zielonych warzyw, najlepiej na liściu sałaty. Dobrze komponuje się z ugotowanymi warzywami, jak na przykład szparagi.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.