Produkty pełnoziarniste w diecie

Tagi , ,

Przeglądając długa listę diet o obniżonej wartości kalorycznej można zauważyć, że większość z nich uwzględnia w swoim składzie produkty z pełnego ziarna. Poza tymi dietami, które ograniczają węglowodany w każdej innej kombinacji pojawia się chleb z pełnego ziarna, płatki zbożowe lub muesli, nieczyszczone kasze lub ryż, otręby i niekiedy ziarna. Skoro dietetycy i specjaliści od odchudzania tak dużą wagę przykładają do produktów pełnoziarnistych warto wiedzieć, co w nich jest takiego dobrego.

Pozytywny wpływ produktów pełnoziarnistych na organizm

Głównym problemem osób na diecie jest ciągłe odczuwanie głodu. Zależnie od rodzaju kuracji przeznaczonej do wyeliminowania 2-3 kilogramów, albo sporej nadwagi rzędu 30- 40 kilogramów stosuje się różne metody krótko czy długotrwałe.

Wyeliminowanie kilku kilogramów po zimowym lenistwie nie jest takie trudne, bo często wystarczy zmniejszyć kaloryczność posiłków o 30 % i codziennie wsiadać na rower lub spacerować, aby osiągnąć efekt. Osoby bardzo otyłe i z dużą nadwagą muszą nastawiać się na długotrwałe odchudzanie, które obfituje w momenty kryzysowe, zatrzymanie spadku wagi, zmiany efektywności diety, a przede wszystkim problem ciągłego odmawiania sobie. Błonnik i produkty w niego bogate są w takiej sytuacji ogromnym sprzymierzeńcem. Zamiast połykać sztucznie stworzone preparaty z pęczniejącymi w wodzie włóknami lepiej wsypać do kubeczka jogurtu łyżkę otrębów i dodać suszoną śliwkę, a zmniejszy uczucie głodu i dodatkowo wyczyści nasze jelita z niestrawionych szkodliwych resztek poprawiając perystaltykę.

Co zawierają produkty pełnoziarniste?

Inną niezwykle cenną właściwością produktów pełnoziarnistych jest zawartość pierwiastków mineralnych i witamin. Dieta niskokaloryczna nawet dobrze zbilansowana dostarcza mniej związków niż pełnowartościowa. Oszczędzając na kaloriach trzeba organizmowi zapewnić dobre warunki do funkcjonowania. Nie chodzi przecież o to, żeby stale odczuwać zmęczenie, bóle głowy, mdłości i inne dolegliwości związane z niedoborem pokarmu. Bomba mineralno-witaminowa pozwala na usprawnienie pracy układu nerwowego, krwionośnego, mięśniowego a nawet kostnego. Kiedy czujemy się lepiej, lepiej tez znosimy dietę i treningi. Produkty pełnoziarniste wskazane są także w tradycyjnym codziennym odżywianiu. Dostarczane dzięki nim witaminy z grupy B, E a także selen, cynk, miedź, magnez, żelazo i fosfor wzmacniają i regulują pracę wielu układów a także zapobiegają chorobom układu krążenia, nowotworom, udarom mózgu i cukrzycy. Zawierają również fitoestrogeny i sterole oraz mają niski indeks glikemiczny i niski poziom tłuszczu.

Powszechnie dostępne produkty pełnoziarniste

Do najważniejszych i powszechnie dostępnych produktów pełnoziarnistych poza pieczywem zalicza się płatki owsiane, kasza gryczana i jaglana, mesli, brązowy ryż i makaron, otręby pszenne, prażona kukurydza, pełnoziarniste chrupkie pieczywo, herbatniki i ciastka. Nowym osiągnięciem jest także amarantu, nazywany zbożem XXI w. Dla osiągnięcia efektu powinno się spożywać trzy porcje produktów pełnoziarnistych dziennie.

Poprzedni

Przyczyny napadów głodu

O zdrowotnych zaletach oleju kokosowego

Następny

Dodaj komentarz