Przepis na pastę dr Budwig

Tagi , ,

Dobrodziejstwo kwasów omega-3 jest powszechnie znane, a do ich spożywania zachęca każdy lekarz dietetyk. Jako nieszkodliwe dla naszego ustroju zapewniają niezbędne wyposażenie w tłuszcze potrzebne do wielu różnych procesów organicznych. Właśnie kwasy omega-3 wykorzystała, jako podstawę swojej terapii kontrowersyjna niemiecka lekarka doktor Budwig. Założeniem jej teorii było nasycenie organizmu kwasami omega-3, które mają ogromne znaczenie w produkcji hormonu niszczącego substancję zwaną oksydazą. Oksydaza jest podobno odpowiedzialna za większość przewlekłych chorób.

Przyswajanie tłuszczy w pokarmach bywa ograniczone z uwagi na ich obróbkę termiczna, dlatego dr Budwig opracowała specjalna recepturę na pastę, w której jednym z głównych składników jest olej lniany. Przyswajany w postaci nieprzetworzonej gwarantuje o wiele skuteczniejsze działanie. Dzięki paście można leczyć wiele chorób, w tym również nadwagę.

Składniki pasty w wersji słonej:

  • 12,5 grama chudego twarogu 200 ml jogurtu (smak kwaśny)
  • dwie szczypty kurkumy (smak gorzki)
  • 100 ml. oleju lnianego na zimno tłoczonego (smak słodki)
  • 3 szczypty imbiru i 3 szczypty pieprzu (smak ostry)
  • 3 szczypty soli (smak słony)

Składniki pasty w wersji słodkiej:

  • 12,5 grama chudego twarogu 200 ml jogurtu (smak kwaśny)
  • dwie szczypty kurkumy (smak gorzki)
  • 100 ml. oleju lnianego na zimno tłoczonego (smak słodki)
  • 5 łyżeczek miodu plus dwie szczypty cynamonu. garść wiórków kokosowych, płatków migdałowych, rodzynek (smak słodki)
  • 2 szczypty imbiru (niekoniecznie)

Przygotowanie pasy Budwig

Serek z jogurtem zmiksować, dodać kurkumę, zmiksować przez chwilę. Połączyć masę z olejem. Miksować 5 minut! Jest to warunek konieczny, aby twarożek i olej stworzyły razem konkretną kombinację. Miksowanie sprawia, ze olej lniany przekształca się w rozpuszczalny w wodzie, a zarazem doskonale przyswajalny. Dodatek twarożku pozwala na wykorzystanie zwartej w jego białku siarki. Dodać pozostałe przyprawy i znów chwile miksować.

Stosowanie pasty Budwig

Pasta powinna być stosowana przez pełne trzy miesiące. Trzy pierwsze tygodnie je się wyłącznie pastę. Później dietę wzbogaca się o inne naturalne produkty z wyłączeniem wszelkich tłuszczów, świeże owoce i soki, ryby, pieczywo pełnoziarniste, okazjonalnie mięso, produkty fermentacji mlekowej bogate w Wit B., zakazany jest cukier w każdej postaci poza miodem, a także tłusty twaróg i potrawy smażone.

Poprzedni

Zadbaj o swoje serce – uprawiaj sport!

Cynaryna na odchudzanie

Następny

2 komentarze do wpisu „Przepis na pastę dr Budwig”

  1. Przed 3 tygodnie spożywać tylko pastę? Czy taki brak zróżnicowania i „monotematyczność” diety nie przyniesie efektów ubocznych? – zwłaszcza że pasta dr Budwig (poza rodzynkami w wersji na słodko) nie zawiera warzyw ani owoców…

    Odpowiedz
  2. Pingback: olej lniany i jego właściwości

Dodaj komentarz