Dobrodziejstwo kwasów omega-3 jest powszechnie znane, a do ich spożywania zachęca każdy lekarz dietetyk. Jako nieszkodliwe dla naszego ustroju zapewniają niezbędne wyposażenie w tłuszcze potrzebne do wielu różnych procesów organicznych. Właśnie kwasy omega-3 wykorzystała, jako podstawę swojej terapii kontrowersyjna niemiecka lekarka doktor Budwig. Założeniem jej teorii było nasycenie organizmu kwasami omega-3, które mają ogromne znaczenie w produkcji hormonu niszczącego substancję zwaną oksydazą. Oksydaza jest podobno odpowiedzialna za większość przewlekłych chorób.
Przyswajanie tłuszczy w pokarmach bywa ograniczone z uwagi na ich obróbkę termiczna, dlatego dr Budwig opracowała specjalna recepturę na pastę, w której jednym z głównych składników jest olej lniany. Przyswajany w postaci nieprzetworzonej gwarantuje o wiele skuteczniejsze działanie. Dzięki paście można leczyć wiele chorób, w tym również nadwagę.
Składniki pasty w wersji słonej:
- 12,5 grama chudego twarogu 200 ml jogurtu (smak kwaśny)
- dwie szczypty kurkumy (smak gorzki)
- 100 ml. oleju lnianego na zimno tłoczonego (smak słodki)
- 3 szczypty imbiru i 3 szczypty pieprzu (smak ostry)
- 3 szczypty soli (smak słony)
Składniki pasty w wersji słodkiej:
- 12,5 grama chudego twarogu 200 ml jogurtu (smak kwaśny)
- dwie szczypty kurkumy (smak gorzki)
- 100 ml. oleju lnianego na zimno tłoczonego (smak słodki)
- 5 łyżeczek miodu plus dwie szczypty cynamonu. garść wiórków kokosowych, płatków migdałowych, rodzynek (smak słodki)
- 2 szczypty imbiru (niekoniecznie)
Przygotowanie pasy Budwig
Serek z jogurtem zmiksować, dodać kurkumę, zmiksować przez chwilę. Połączyć masę z olejem. Miksować 5 minut! Jest to warunek konieczny, aby twarożek i olej stworzyły razem konkretną kombinację. Miksowanie sprawia, ze olej lniany przekształca się w rozpuszczalny w wodzie, a zarazem doskonale przyswajalny. Dodatek twarożku pozwala na wykorzystanie zwartej w jego białku siarki. Dodać pozostałe przyprawy i znów chwile miksować.
Stosowanie pasty Budwig
Pasta powinna być stosowana przez pełne trzy miesiące. Trzy pierwsze tygodnie je się wyłącznie pastę. Później dietę wzbogaca się o inne naturalne produkty z wyłączeniem wszelkich tłuszczów, świeże owoce i soki, ryby, pieczywo pełnoziarniste, okazjonalnie mięso, produkty fermentacji mlekowej bogate w Wit B., zakazany jest cukier w każdej postaci poza miodem, a także tłusty twaróg i potrawy smażone.
Przed 3 tygodnie spożywać tylko pastę? Czy taki brak zróżnicowania i „monotematyczność” diety nie przyniesie efektów ubocznych? – zwłaszcza że pasta dr Budwig (poza rodzynkami w wersji na słodko) nie zawiera warzyw ani owoców…