Przepis na sałatkę śródziemnomorską

Tagi , , ,

Kuchnia śródziemnomorska to kuchnia bogata w ryby, owoce morza, różne rodzaje warzyw i owoców, oliwę z oliwek wykorzystywaną zarówno do smażenia oraz jako formę dressingu. Tak naprawdę mięso odgrywa w niej rolę drugoplanową, a jeśli już stanowi składnik potrawy to podawane jest ono najczęściej w formie grillowanej. Oczywiście nieodłącznym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej jest wino, czyli idealny towarzysz każdej potrawy. Sałatki śródziemnomorskie to idealne połączenie różnego rodzaju sałat, pomidorów, papryki, cebuli, ogórków, oliwek oraz serów feta. Poniżej przedstawiamy przepisy na pyszne śródziemnomorskie sałatki, które pogłaszczą podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Sprawdź!

[AdSense-A]

Przepis na sałatkę śródziemnomorską z suszonymi pomidorami:

Składniki: 1 czerwona, żółta i zielona papryka, brukselka, gotowane ziemniaczki sałatkowe około 20 gram, suszone pomidory w zalewie, sos sałatkowy włoski, 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania: Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda i kroimy na średniej wielkości kawałki. Brukselkę obgotowujemy w delikatnie osolonej wodzie. Ziemniaczki kroimy na połówki. Pomidory suszone odsączamy z oleju i kroimy na drobniejsze kawałeczki. Wszystkie składniki wrzucamy do większej miseczki i dokładnie mieszamy. Na koniec polewamy sałatkę rozrobionym z oliwą z oliwek sosem włoskim. Smacznego!

Sałatka śródziemnomorska z krewetek:

Składniki: 200 gram krewetek, 1 opakowanie miksu sałat, około 20 czarnych oliwek, 1 ząbek czosnku, 1 cytryna, sos koperkowo-ziołowy, pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania: Krewetki rozmrażamy i odsączamy papierowym ręcznikiem. Czosnek drobniutko siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię umaszczoną oliwą z oliwek, kiedy już się zeszkli dorzucamy krewetki i delikatnie oprósz je solą i cytryną. Podsmażaj aż do momentu uzyskania rumianego koloru krewetek i odstaw do ostudzenia. Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Pomidorki poprzecinaj na pół, to samo zrób z oliwkami. Sałatę, krewetki, oliwki i pomidory przełóż do salaterki. Całość polej wcześniej przygotowanym sosem i wymieszaj. Smacznego!

Sałatka nicejska z tuńczykiem:

Składniki: 1 puszka tuńczyka, fileciki anchovies, sałata masłowa, sałata rzymska, czerwona papryka, średni pomidor, mały ogórek, czerwona cebula, 200 gram zamrożonej fasolki szparagowej, czarne oliwki, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 ziemniaki ugotowane w łupinkach, sos vinegret.

Sposób przygotowania:Sałaty umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Wrzuć fasolkę szparagową na 5 minut do osolonego wrzątku, a po wyjęciu zahartuj pod bieżącą wodą.Odcedź tuńczyka i wraz z oliwkami, dodaj do sałatki. Całość delikatnie wymieszaj i udekoruj ćwiartkami jajek. Opcjonalnie możesz obrać ugotowane w łupinach ziemniaki i dodać je wraz z filecikami anchovies. Całość oczywiście polej sosem vinegret.  Smacznego!

Poprzedni

Jak walczyć z nadmiernym poceniem się?

Najpopularniejsze sporty ekstremalne

Następny

Dodaj komentarz