Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który daje nam siłę i energię na cały nadchodzący dzień. Na diecie redukcyjnej może on wyglądać właśnie tak:
- jajecznica z 3-4 jaj (jedno żółtko i 4 białka) oraz kromka chleba, koniecznie razowego (może być upieczona w tosterze)
- omlet z sześciu białek, jednym żółtkiem i dodatkiem ok 3 łyżek stołowych płatków owsianych
- płatki owsiane na mleku (maksymalnie 0,5 % tłuszczu)
- 2 kanapki chleba razowego z pastą jajeczną zrobioną z jednego jajka ugotowanego na twardo z dodatkiem szczypiorku, ½ łyżki koncentratu pomidorowego i jogurtu naturalnego
Po około godzinie od śniadania możemy wypić szklankę herbaty, najlepiej zielonej, białej lub ziołowej – koniecznie bez cukru.
II śniadanie, czyli forma swojego rodzaju przekąski, która ma za zadanie pomóc przetrwać nam przedobiadowy głód.
- Szklanka maślanki
- 1 kanapka z chleba razowego z dżemem (niesłodzonym!)
- Sezonowe owoce
- Jogurt naturalny, serek homogenizowany naturalny
- Placki owsiane ( 3 łyżki otrębów owsianych, jedno jajko, 5 słodzików, pół proszku do pieczenia)
Jsk sobie ktoś zacznie wybierać z waszej listy, to może się okazać pod koniec dnia ze zjadl 80% węgla do 20% białka, a taki bilans najkorzystniejszy chyba nie jest?
W końcu jakiś praktyczny artykuł z konkretną treścią, zamiast jedz jagody i pij wode 🙂
Dzieki wielkie tego szukałem( a nie było łatwo w morzu banałów), Pozdrawiam autora.
Węglowodanów na noc się jeść nie powinno. A wyrzucanie żółtek przy 3-4 jajkach nie ma sensu. W pierwszym okresie 1 do 1,5 miesiąca również odrzucił bym owoce za względu na wysoki indeks glikemiczny, może poza malinami. Z resztą się zgodzę.
Odrzucenie owocow moze przyniesc odwrotny efekt, maja malo fruktozy a duzo witamin, pozdrawiam madre myslenie i gratuluje pomyslu