Ricotta jest miękkim serem dojrzewającym, jaki powinien kojarzyć się powszechnie z Włochami, ponieważ stamtąd właśnie pochodzi. Jest wyrabiany na bazie serwatki jaka powstaje w wyniku produkcji serów podpuszczkowych. Jak widać nic się nie marnuje, a przy tym smakuje wyśmienicie. Ser ricotta jest idealną bazą na śniadanie, umożliwia przygotowanie pysznych posiłków. Serek jest bardzo uniwersalny – może być spożywany na świeżo na przykład do kanapek, ale także nadaje się jako dodatek do wielu dań. Ricotta jest dostępna z wersji dietetycznej czyli wytwarzana oryginalnie na serwatce, albo z dodatkiem mleka o różnym poziomie tłuszczu.
Składniki do przygotowania sera ricotta z truskawkami:
kilka łyżek serka ricotta – w zależności od ilości osób
szklanka słodkich truskawek
płaska łyżeczka kakao
płatki śniadaniowe (na przykład kukurydziane)
garść żurawiny suszonej
orzechy włoskie
łyżeczka miodu lub innego słodzika.
Opcjonalnie:
brokuły
cebula
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
wędzony łosoś
Przygotowanie:
ricottę umieść w jednym naczyniu, a truskawki zgnieć widelcem. Można również użyć blendera, to szybszy i dokładniejszy sposób. Zgnieć ricottę i dolej sok z truskawek. Dodaj kakao, żurawinę oraz orzechy włoskie i zamieszaj wszystko dokładnie. Spróbuj, czy jest wystarczająco słodkie. Jeśli jest kwaśne, należy dodać jeszcze miodu lub innego słodzika. Na sam koniec pokrusz płatki i dodaj do całości, aby nie rozmiękły.
Przygotowanie ricotty na słono:
ugotować na miękko brokuły, zgnieść i dodać do rozdrobnionej ricotty. Do środka wycisnąć dwa ząbki czosnku, posolić i dodać pieprzu do smaku. Cebulę należy zeszklić na sporym ogniu, dorzucając kilka kawałków łososia, aż wszystko razem się przyrumieni. Dodać zawartość patelni do ricotty i starannie wymieszać, aby wszystkie składniki doskonale się ze sobą połączyły. Opcjonalnie pierś kurczaka brokuły i cebulę można wrzucić do blendera, aby składniki łatwiej się ze sobą połączyły.
Dodatki:
ricottę z truskawkami jemy samodzielnie, a ricottę z łososiem można położyć na chleb lub inne rodzaje pieczywa.