Arginina, inaczej kwas 2-amino 5-guanidynowalerianowy to aminokwas endogenny, czyli taki aminokwas, który może być wytworzony przez nasz organizm. Skoro nasz organizm sam go wytwarza, to teoretycznie nie powinno być potrzeby, by dostarczać go z pożywieniem, ale według najnowszych badań naukowych zdolność syntezy argininy z wiekiem zaczyna znacznie maleć. Niedobory argininy mogą zachwiać równowagę naszego organizmu, więc warto uzupełniać jego braki.
Funkcje i działanie argininy
Arginina jest aminokwasem niezbędnym do realizacji większości procesów fizjologicznych takich jak produkcja hormonu wzrostu, czy usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii z naszego organizmu. Uzupełniając niedobory argininy przywracamy właściwy przebieg syntezy tlenku azotu i w związku z tym skutecznie wspomagamy profilaktykę i terapię miażdżycy, nadciśnienia, choroby wieńcowej oraz arytmii. Arginina stymuluje również rozwój i czynności grasicy, zwiększa naszą odporność, skraca czas gojenia się ran, zmniejsza ryzyko chorób serca, a nawet zawału, zmniejsza tłuszczową masę ciała, zwiększa czułość na insulinę oraz erekcję, przyspiesza cyrkulację krwi w naszym organizmie, działa jako przeciwutleniacz i skutecznie chroni nasze nerki. Arginina nazywana jest również L-argininą i jest dodatkowo uważana za substancję niezwykle skuteczną, jeżeli chodzi o przyrost beztłuszczowej masy mięśniowej. W związku z tym często używana jest w odżywkach dla sportowców.
Niedobory argininy
Niedobory argininy mogą być często bardzo niebezpieczne dla naszego organizmu, dlatego w pewnym wieku, kiedy zdolność syntezy argininy maleje, warto ją suplementować. Przy niedoborze argininy pojawiają się zaniki mięśni, ogólne osłabienie siły mięśniowej, zahamowanie wzrostu oraz rozwoju, nadwaga, a nawet otyłość, zaburzenia regeneracji tkanek, zaburzenia lipidowe i w wydzielaniu insuliny, uciążliwe obrzęki, nadciśnienie krwi i niewydolność i uszkodzenie wątroby przez toksyny.
Dawkowanie argininy
Przyjmuje się, że 5 gramów argininy jest dawką podstawową. Należy jednak nie łączyć jej kiedy przyjmujemy leki na nadciśnienie. L-argininę powinniśmy wziąć o innej porze dnia niż pozostałe leki jakie zażywamy. Można brać ją bez ograniczeń czasowych, nawet przez całe życie.
Skutki uboczne i przeciwwskazania do zażywania l-argininy
Stosowanie argininy jest bezpieczne, gdyż organizm potrafi zneutralizować jej ewentualne nadwyżki, ale może pojawić kilka skutków ubocznych, na które należy zwrócić uwagę. Arginina zwiększa kwasowość w żołądku poprzez stymulację produkcji gastryny, więc może nasilać problemy z układem trawiennym, powodować nudności, czasem nawet dość silne. Inne skutki uboczne związane są z hormonem wzrostu. Argininy nie powinny używać osoby chorujące na choroby nowotworowe, kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby chorujące na schizofrenię oraz osoby ze skłonnością do opryszczki.