Śniadanie – jeść czy nie jeść?

Śniadanie – jeść czy nie jeść?

1240
PODZIEL SIĘ

Każdy z nas wie o tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Bardzo często zdarza się jednak, że nie mamy na nie czasu, bądź zwyczajnie wcale nie odczuwamy potrzeby, żeby je zjeść. Dlaczego tak się dzieje i jakie skutki niesie ze sobą nie jedzenie śniadań? Dowiedz się czytając poniższy artykuł.

Zalety śniadania

Jak powszechnie wiadomo śniadanie dostarcza nam energii na cały nadchodzący dzień. Regularne spożywanie tego posiłku stanowi o tym, jak będzie wyglądał nasz cały dzień i jest warunkiem zdrowego i prawidłowego odżywiania się. W niektórych przypadkach wykluczenie tego posiłku z naszej diety może powodować przykre konsekwencje zdrowotne, takie jak pogorszenie funkcjonowania układu nerwowego, pogorszenie pamięci, spadek koncentracji, spowolnienie reakcji na bodźce zewnętrzne.

Oczywiście, aby śniadanie dało nam pozytywnego kopa do działania musi składać się z odpowiednich produktów. Raczej ciężko sobie wyobrazić zjedzenie z samego rana ociekającego tłuszczem fast fooda. Poranny posiłek powinien składać się w większości z węglowodanów, cennych składników mineralnych oraz witamin. Na stole powinny więc pojawić się produkty, takie jak pełnoziarniste pieczywo, produkty mleczne, owoce i oczywiście warzywa.

Dla osób stale będących na diecie i starających się zrzucić kilka zbędnych kilogramów zjedzenie śniadania ma jedną bardzo ważną rolę. Okazuje się, że spożycie pełnowartościowego śniadania nie tylko dostarcza organizmowi odpowiednie ilości składników odżywczych, ale również minimalizuje ryzyko pojawienia się tak zwanego wilczego głodu, w wyniku którego często możemy zjeść o wiele więcej niż początkowo byśmy zakładali.

Rezygnacja ze śniadania

Istnieje jednak spora część populacji, która nie je śniadań. Osoby, które zrezygnowały ze śniadań tłumaczą się brakiem czasu, apetytu, czy odczuwalnymi po spożyciu tego posiłku mdłościami. Niestety takie działanie nie zawsze przyniesie dobre rezultaty.

Wielu lekarzy, naukowców i specjalistów z dziedziny dietetyki przekonuje, iż każdy z nas bez żadnego wyjątku powinien wygospodarować sobie rano minimum 10 minut na zjedzenie śniadania. Jest to bardzo ważne zwłaszcza w przypadku dzieci i wszelkie tłumaczenia nie przekładają się nijak do świadomego pogarszania kondycji naszego ciała. Pomyślmy logicznie. Zazwyczaj ostatni posiłek dnia spożywamy na ok 2-3 godzin przed snem, sam sen powinien zajmować nam optymalnie 8 godzin. Okazuje się, że przez ok. 11 godz. nasz organizm pozostaje zdany sam na siebie, gdyż my sami nie dostarczamy mu żadnych składników odżywczych. Zakładając, że w naszym codziennym jadłospisie nie figuruje coś takiego jak śniadania, to można śmiało powiedzieć, że przez ok 15-16 godzin nasze ciało pobiera energię z magazynowanych w naszym organizmie zapasów, co w wielu przypadkach może powodować poważne braki.

Śniadania odgrywają bardzo ważną rolę również dla osób starszych, zwłaszcza jeśli biorą one leki, jak również dla osób obarczonych chorobami, które muszą przestrzegać specjalnej diety, np.  jeść min 5-6 razy w ciągu dnia w małych porcjach.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.