Tosty francuskie wydają się dla osób dbających o linię daniem zakazanym. Wszystko dlatego, że zawierają po pierwsze tuczący biały chleb i, o zgrozo, biały cukier. To wszystko odstręcza osoby, których ambicjom jest dbać o zdrowy tryb życia. Na szczęście jak to zwykle bywa, możliwe jest przygotowanie dietetycznych tostów, zdrowych i równie smacznych co oryginalnie. I co najważniejsze równie prostych w przygotowaniu. Przygotowane ze świeżymi owocami tosty to nie tylko pyszne śniadanie, ale również prawdziwa bomba witaminowa, idealne rozpoczęcie dnia. I co najważniejsze można użyć ulubionych owoców, tak, że pierwszy posiłek danego dnia będzie energetyczną zachętą do mierzenia się z codziennością.
Składniki do przygotowania tostów francuskich:
pieczywo pełnoziarniste graham lub zwykłe (kilka kromek)
3 jaja
pół szklanki mleka
sól
ksylitol, miód lub melasa
świeże owoce sezonowe według uznania:
brzoskwinie, jabłka, gruszki, truskawki, borówki, jagody, maliny etc
pół opakowania chudego twarożku
olej roślinny
Przygotowanie:
na głębokim talerzu lub misce należy roztrzepać razem mleko i jaja aby powstała pół gęsta zawiesina w kolorze żółtym. Do tak przygotowanej bazy dodać należy łyżkę słodzika, szczyptę soli. Patelnię rozgrzewamy i dodajemy oleju roślinnego. Pieczywo (nie musi być pierwszej świeżości, nadaje się nawet kilkudniowe) maczamy z obu stron w jajku i mleku za pomocą specjalnego chwytaka, pozwalając przez kilka sekund nasiąkać. Smażone tosty z obu stron muszą być dość znacznie przyrumienione. Po usmażeniu można odsączyć nadmiar wody i oliwy używając papierowego ręcznika. Podajemy z twarożkiem wymieszanym z owocami według uznania. Tosty francuskie można zjadać bez dodatku słodzika, za to z gotowymi przetworami owocowymi, na przykład z powidłami, musami owocowymi, dżemami.
Tosty francuskie na słono:
nie każdemu odpowiada śniadanie na słodko. Tosty francuskie równie dobrze smakują na słono. Aby je przygotować w procesie twórczym wystarczy pominąć słodzik. Tak przygotowane tosty świetnie smakują z serkiem wiejskim z dodatkiem ogórka, szczypiorku, rzodkiewki lub pomidora.