Zasady diety glikemicznej

, , Tagi ,

O tym, że nie warto stosować różnego rodzaju diet cud nie trzeba nikogo przekonywać. Szybkie tracenie kilogramów naraża organizm na osłabienie, a po zakończeniu diety kilogramy wracają jako efekt jo- jo. Dlatego wybierając sposób na odchudzanie warto wybrać rozwiązanie, które pozwala zrzucić zbędne kilogramy racjonalnie i nie tracąc przy tym zdrowia. Wydaje się, że wszelkie zasady zdrowiej diety spełnia dieta glikemiczna.

Na czym polega dieta glikemiczna?

O tym, że nie warto stosować różnego rodzaju diet cud nie trzeba nikogo przekonywać. Szybkie tracenie kilogramów naraża organizm na osłabienie, a po zakończeniu diety kilogramy wracają jako efekt jo- jo. Dlatego wybierając sposób na odchudzanie warto wybrać rozwiązanie, które pozwala zrzucić zbędne kilogramy racjonalnie i nie tracąc przy tym zdrowia. Wydaje się, że wszelkie zasady zdrowiej diety spełnia dieta glikemiczna.

Za dietą tą stoi indeks glikemiczny ( najczęściej stosuje się skrót IG), który jest wskaźnikiem określającym wzrost poziomu cukru we krwi, do którego dochodzi po dwóch godzinach od spożycia danego produktu. Tutaj tak naprawdę nie liczy się kalorii, tylko pilnuje wartości IG jaką posiadają dane produkty. I im niższy IG tym lepiej. Dlaczego? Ponieważ gdy jego wartość nie jest zbyt duża nie dochodzi do sytuacji, że w organizmie następują zbyt szybkie skoki w wydzielaniu insuliny. A to właśnie zbyt duże wahania w wydzielaniu tego hormonu przyczyniają się do tego, że tłuszcz odkłada się w organizmie.

Zasady diety

Zgodnie z zasadami jakie obowiązują w tej diecie 40% przyjmowanych przez organizm kalorii powinno być kaloriami pochodzącymi z nieprzetworzonych węglowodanów złożonych. Występują one najczęściej w formie pełnoziarnistego pieczywa, owsianki czy brązowego ryżu. Tego typu węglowodany są znacznie wolniej rozbijane i w ten sposób glukoza czyli energia jest uwalniana do organizmu wolniej, co oznacza, że na dłużej zaspakaja głód. Kolejne 30% dostarczanych kalorii powinna być chudymi proteinami, którymi są ryby, drób czy wołowina. Ostanie 30% to składniki odżywcze dostarczane w postaci orzechów, ryb, czy zdrowych tłuszczów.

Zasady diety glikemicznej

Zgodnie z zasadami jakie obowiązują w tej diecie 40% przyjmowanych przez organizm kalorii powinno być kaloriami pochodzącymi z nieprzetworzonych węglowodanów złożonych. Występują one najczęściej w formie pełnoziarnistego pieczywa, owsianki czy brązowego ryżu. Tego typu węglowodany są znacznie wolniej rozbijane i w ten sposób glukoza czyli energia jest uwalniana do organizmu wolniej, co oznacza, że na dłużej zaspakaja głód. Kolejne 30% dostarczanych kalorii powinna być chudymi proteinami, którymi są ryby, drób czy wołowina. Ostanie 30% to składniki odżywcze dostarczane w postaci orzechów, ryb, czy zdrowych tłuszczów.

Co sądzą o tym dietetycy?

Zdecydowana większość opinii na temat tej diety jest pozytywna. Zresztą trudno o jakieś krytyczne uwagi gdyż, podstawą tej diety są warzywa, owoce, które posiadają małą zawartość cukru, produkty nieprzetworzone i odtłuszczone. Stosowanie diety glikemicznej nie powoduje wyniszczenia organizmu, zawiera wszelkie niezbędne składniki i co ważne nie jest monotonna. Posiłki mogą być zdrowe i atrakcyjnie skomponowane.

Jeśli chodzi o wady, to należy zwrócić jedynie uwagę w czasie jej stosowania to ilość spożywanych posiłków o niskim poziomie IG. Gdyż spożywanie w nadmiarze nawet produktów, które mają niski IG może spowodować przyrost wagi. Dieta ta przynosi rewelacyjne efekty u kobiet cierpiących na PCO.

Poprzedni

Zasady diety garściowej

Zasady diety wątrobowej

Następny

Dodaj komentarz