Dieta niskobiałkowa (zwana inaczej ubogobiałkową) nie jest raczej stosowana w kuracjach odchudzających. Jest to dieta lecznicza, polegająca na ograniczeniu ilości białka w dostarczanych pokarmach, przy zachowaniu standardowych ilości pozostałych składników odżywczych i mineralnych.
Zastosowanie diety niskobiałkowej
Dietę niskobiałkową stosuje się u osób cierpiących na niewydolności nerek i wątroby. Ma ona za zadanie zapobiegać nadmiernemu powstawaniu toksycznych produktów przemiany białkowej, chronić niewydolne narządy (nerki lub wątrobę), dostarczać optymalną ilość energii i składników odżywczych, z pominięciem wysokobiałkowych produktów zabronionych, regulować ilość płynów i elektrolitów (fosforu, sodu, potasu, wapnia, żelaza).
Właściwości diety niskobiałkowej
Ustala się ją indywidualnie, biorąc pod uwagę dolegliwości oraz zapotrzebowanie energetyczne pacjenta. Białko w diecie niskobiałkowej, powinno stanowić 6% dostarczanej organizmowi energii, czyli około 40-50 gram na dobę. Ogranicza spożycie niepełnowartościowego białka roślinnego (ma ono stanowić zaledwie ¼ porcji dobowej białka). Zakłada wprowadzenie do jadłospisu tłuszczy roślinnych i rybnych. Zawiera duże ilości węglowodanów, pochodzących z produktów zbożowych. Wymaga suplementacji wapnia, żelaza, witamin rozpuszczalnych w wodzie (witaminy z grupy B oraz witamina C) oraz aktywnej formy witaminy D3. Zawiera ograniczone ilości płynów, w tym zup. Ogranicza ilość przyswajanego potasu. Wyklucza produkty o dużej zawartości soli (w zależności od choroby, może zaistnieć konieczność całkowitej eliminacji soli). Uwzględnia niesolone potrawy gotowane, duszone, pieczone, a także przyrządzane bez dodatku tłuszczu.
Lista produktów zalecanych i niedozwolonych
Produkty zalecane:
Produkty dozwolone w niewielkich ilościach:
- chude mięso: cielęcina, młoda wołowina, królik, kurczak, indyk
- chude ryby: dorsz, pstrąg, karmazyn, lin, okoń, flądra, morszczuk, mintaj, płastuga, makrela
- kasza, ryż
- warzywa: pomidor bez skórki, marchew, dynia, buraki, kabaczek, szparagi, pietruszka, seler, szpinak, sałata zielona, cykoria, rabarbar, fasolka szparagowa, groszek zielony, kalafior, brokuły oraz koktajle warzywne
- owoce: jagody, cytrusy, jabłka, morele, brzoskwinie, winogrona bez pestek, wiśnie, melon, kiwi, śliwki oraz koktajle owocowe i kompoty
- przyprawy: ocet winny, sól, pieprz ziołowy, Vegeta, jarzynka
- zupy
- nabiał: mleko, kefir, jogurt, ser twarogowy, serek homogenizowany, śmietana.
Produkty zalecane:
- pieczywo niskobiałkowe, niskosodowe, w razie konieczności zastosowania większych ograniczeń białka w diecie, mąkę pszenną zastąpić można mąką ziemniaczaną,
- tłuszcze: masło, olej sojowy, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej kukurydziany, oliwa z oliwek, margaryny miękkie,
- przyprawy: sok z cytryny, kwasek cytrynowy, cukier, świeże lub suszone zioła: pietruszka, zielony koperek, majeranek, rzeżucha, kminek, melisa, papryka słodka, estragon, bazylia, lubczyk, tymianek, wanilia, cynamon
- ziemniaki, w razie konieczności zastosowania większych ograniczeń potasu w diecie, ziemniaki gotujemy dwukrotnie, by wypłukać potas,
- makarony z mąki niskobiałkowej,
- przekąski: kisiele z dozwolonych owoców, galaretki, ciastka ze skrobi pszennej i ziemniaczanej,
- dżem, miód,
- sosy: z dodatkiem żółtka, masła, zagęszczane skrobią pszenną lub ziemniaczaną.
Produkty niedozwolone:
- tradycyjne pieczywo z dużą zawartością soli,
- przetworzone produkty mięsne: wędliny, konserwy,
- ryby wędzone,
- nabiał: sery żółte, topione, pleśniowe, słone (np. feta), dojrzewające,
- zupy w proszku oraz przygotowywane na wywarach mięsnych,
- jaja na twardo,
- mięso i ryby w dużych ilościach,
- tłuste mięsa (wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki) i ryby (węgorz, łosoś, sum),
- tłuszcze: smalec, margaryny twarde,
- warzywa: suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, czosnek, cebula, brukiew, rzepa, kalarepa,
- ziemniaki smażone,
- owoce niedojrzałe, suszone, marynowane, gruszki, daktyle, czereśnie,
- kiszonki, warzywa konserwowane w occie, solone,
- potrawy smażone, wędzone,
- sosy ostre, zasmażane,
- przyprawy: ocet, pieprz, musztarda, papryka ostra, chrzan, maggi, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowy,
- tłuste, słodkie kremy,
- płynna czekolada, kakao, alkohol, kawa naturalna.