Zdrowie zaczyna się na talerzu

Tagi , ,

Zdrowy tryb życia pomału przestaje być tylko jednym z kaprysów mody. Coraz częściej przekonujemy się, że bycie fit to nie tylko styl życia prowadzony przez osoby odchudzające się, to także sposób na zachowanie zdrowia i młodości na długie lata. Zdrowy tryb życia to nie tylko rygorystyczna dieta i intensywne ćwiczenia na siłowni bądź w klubie fitness. Zdrowie pochodzi przede wszystkim z naszego talerza. „Jesteś tym, co jesz” – głosi popularne ostatnimi czasy powiedzenie. I sporo w tym prawdy. Dlatego tak ważne jest, aby stosować w codziennym odżywianiu kilka prostych zasad.

Domowe obiadki

Pierwszą i niepodważalną zasadą jest stołowanie się w domu. Koniec z pyszną, kupną drożdżówką do porannej kawki, koniec z codzienną porcją frytek z pobliskiego baru – posiłki powinny być przygotowywane w domu.

Tylko wtedy mamy pewność, że składniki jakie zostały użyte podczas gotowania są najwyższej jakości, a posiłek został zbilansowany tak, aby naszemu organizmowi dostarczyć jak największą ilość niezbędnych składników mineralnych oraz witamin. I jeszcze jedna zaleta samodzielnego przygotowywania potraw – zawsze możemy mieć pewność, że w naszym dzisiejszym menu znajdzie się coś, co lubimy.

Zdrowie prosto z garnka

Wielu z Was w tym momencie powie, że nie ma czasu na bawienie się w domowe posiłki, że smaczne jedzenie to niezdrowe i tłuste jedzenie i nie dla Was dietetyczne, bezsmakowe papki. Nic bardziej mylnego.

Kluczem do kulinarnego sukcesu są naczynia w jakich przygotowujemy posiłki. W nowoczesnych, dobrych jakościowo garnkach czas przygotowania posiłków skrócony jest do minimum. Dobra inwestycją są naczynia wykonane z materiałów akumulujących ciepło – to właśnie dzięki temu potrawy gotują się szybciej.

Naczynia tego typu projektowane są zazwyczaj w sposób pozwalający na wyeliminowanie z procesu gotowania soli oraz tłuszczów – jesz więc zdrowo i smacznie.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Naczynia i garnki tego typu to swoista inwestycja w nasze zdrowie. Warto poświęcić nieco czasu na wybór, którego nie będziemy żałować. W tego typu naczyniach zwracać trzeba przede wszystkim uwagę na jakość wykonania i użytych do ich produkcji materiałów.

Dobrze, aby nasze garnki posiadały grube dno i termometr ułatwiający nam przygotowywanie potraw. Innym ważnym czynnikiem jest odporność na zarysowania – takie garnki posłużą nam bowiem przez długie lata.

Nie bez znaczenia są też opinie użytkowników tego typu garnków – dla przykładu można znaleźć sporo pozytywnych opinii o naczyniach Philipiak.

Więcej opinii na temat zdrowego wpływu naczyń firmy Philipiak na zdrowie znajdziesz na http://www.obiadyczwartkowe.pl/obiadyczwartkowe.pl/dzialalnosc-philipiak.

Poprzedni

Kiedy katar nie daje nam spokoju

Tosty otrębowe

Następny

Dodaj komentarz