Wegetarianie świadomie i z własnej woli wyrzekają się produktów mięsnych, na rzecz kuchni jarskiej, w której to dominują warzywa i naturalne produkty. Większość ludzi kojarzy diety dla wegetarian z suchą, bezbarwną i pozbawioną smaku żywnością, w której brakuje wielu wyśmienitych smaków. Tymczasem wegetarianie mają wiele powodów dla tego, żeby chwalić swoją kuchnię. Przedstawiamy 10 super porad, które pozwolą jaroszom pokochać swoje potrawy.
Przedstawiamy 6 super porad dla wegetarian:
1. Siła tkwi w zieleninie!
Zielone warzywa liściaste są bardzo cenne dla naszego organizmu, gdyż zawierają dużo witamin i składników odżywczych.
[AdSense-A]
Dla przykładu szczypiorek to źródło łatwo przyswajalnego białka, natka pietruszki obfituje w żelazo i poprawia krążenie, szpinak zawiera witaminy, takie jak C, E, A i K, a także te z grupy B. Sałata natomiast posiada wiele potasu, trochę manganu, magnezu, żelaza, miedzi, fosforu, nieco siarki i mnóstwo witamin.
2. Zwracaj uwagę na zachowanie odpowiedniej kaloryczności posiłków.
Produkty roślinne, które stanowią podstawę diety wegetariańskiej zazwyczaj charakteryzują się mniejszą ilością kilokalorii. Z tego też powodu potrawy powinny być spożywane w umiarkowanej ilości ale za to dość często, lepiej jeść kilka małych posiłków dziennie niż trzy bardzo obfite. Niesie to także inną korzyść, a mianowicie zapobiega nagłym spadkom poziomu cukru we krwi oraz utrzymuje na dobrym, stałym poziomie metabolizm.
3. Zwróć uwagę na zapewnienie organizmowi na odpowiednią dawkę witaminy B 12.
Minimalna ilość produktów pochodzenia zwierzęcego zwiększa ryzyko powstawania niedoborów tej witaminy w organizmie wegetarianina. Jej niedobór wiąże się z ryzykiem poważnych schorzeń, a nawet w skrajnych przypadkach śmierci. Warto zainwestować w suplementy diety zawierające tą witaminę.
4. Jedz to, co najbardziej lubisz
Nie musisz podążać krok w krok za najnowszymi trendami w wegetarianizmie. Jeśli nie lubisz produktów sojowych, które cieszą się naprawdę sporą popularnością wśród jaroszy zwyczajnie ich nie jedz. Postaw na to, co naprawdę ci smakuje, a wtedy na pewno nie zniechęcisz się do wegetarianizmu.
5. Uważaj na sztuczne barwinki
Nie daj się nabrać pięknym kolorom niektórych produktów, gdyż w większości zawdzięczają go sztucznym barwnikom, czyli substancjom chemicznym, które są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Zwiększają ryzyko zachorowań na raka, wywołują choroby nerek, sprzyjają niepłodności i zbytnio pobudzają nasz organizm.
6. Postaw na otręby owsiane
Otręby zawierają wszystkie podstawowe składniki pokarmowe takie jak węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, sole mineralne oraz błonnik. Powinny być numerem jeden w jadłospisie każdego wegetarianina, gdyż zalet z ich spożywania są naprawdę ogromne.