8 powodów, dla których warto jeść grzyby

, , Tagi , , , , ,

Jedzenie grzybów to w Polskiej kuchni tradycja, podobnie jak ich zbieranie w lesie. Wydaje się, że to głównie ze względu właśnie na uwarunkowania kulturalne co jesień ludzie tłumnie wyruszają do lasów na grzybobranie. Grzyby poza sezonem jesiennym i zimowym rzadko trafiają na stoły. Powodem tego jest opinia, jakoby były one mało wartościowe odżywczo, poza tym są ciężkostrawne, a nawet zdarzają się przypadki śmiertelnego zatrucia. Jeśli jednak grzyby zbiera osoba doświadczona i ostrożna, to może więcej zyskać niż stracić, ponieważ opinia o grzybach jest zdecydowanie zbyt surowa niż na to zasługują. Oto kilka dowodów na to, że warto jeść grzyby.

    1. Są wartościowe odżywczo. W grzybach znajduje się spora ilość białka, sole mineralne, żelazo, cynk, miedź oraz witaminy z grupy B. Ponadto białko zawarte w grzybach ma być lepiej przyswajalne niż białko roślinne oraz być pod tym względem porównywalne do mięsa. Oprócz tego w grzybach znajduje się wiele aminokwasów. Grzyby są dobrym źródłem potasu, magnezu, fosforu, wapnia, sodu. Są to minerały jakie powinny być czerpane z gleby. Niestety współcześnie większość pól uprawnych jest wyjałowiona, dlatego rośliny rosnące na nich nie są w stanie zaspokoić zapotrzebowania człowieka na te składniki. Grzyby rosnące dziko w lesie, na ziemi nieuprawnej mogą być źródłem uzupełniającym dla tych niezbędnych dla zdrowia człowieka minerałów. To także wyjątkowo dobre źródło witaminy B2, jaka dość ubogo występuje w warzywach.
    2. Są dobre dla serca. Zrównoważona dieta, bogata w przyswajalne białko, jest sposobem na obniżenie poziomu cholesterolu. W grzybach znajdziemy węglowodany, ale symboliczne ilości tłuszczu, co pozwala wyrównać jego poziom we krwi. Grzyby zniżają także ryzyko pojawienia się cukrzycy.
    3. Są niskokaloryczne. Grzyby mają bardzo niewiele kalorii, dlatego zjedzenie nawet większej ilości nie ma odbicia w sylwetce.
    4. Są smaczne. Grzyby są cenione głównie jako smaczny dodatek do wielu potraw. Mało jest tak aromatycznych i charakterystycznych smaków, w dodatku tak przyjemnie się kojarzących. Zapach zupy grzybowej lub grzyby w cieście kojarzą się od razu ze świąteczną, rodzinną atmosferą.
    5. Są wykorzystywane jako środek leczniczy. W tradycyjnej medycynie chińskiej wiele grzybów jest do dziś wykorzystywanych jako środek lecznicy. Mowa na przykład chociażby o pozornie niczym nie wyróżniającym się boczniaku, stosowanym między innymi do leczenia schorzeń układu ruchowego, układu krwionośnego oraz do oczyszczania organizmu z metali ciężkich. Mniej znanym grzybem leczniczym jest kombucha wytwarzana na bazie herbaty oraz cukru. To potężna dawka wielu mikroelementów oraz witamin, ogólnie wzmacniająca oraz lecznicza. Innym znanym w medycynie grzybem jest reishi. Jest on środkiem leczniczym w przypadku chorób układu krwionośnego, a także bardzo dobrym środkiem pozwalającym na zapobieganie rozwojowi nowotworów.
    6. Grzyby zawierają dużo błonnika. W grzybach znajduje się od dwóch do czterech procent błonnika pokarmowego. Co więcej błonnik ten jest bogaty w polisacharydy. Są wykorzystywane jako środki o wysokich właściwościach odżywczych, przeczyszczających, a nawet nadają się do zastosowania jako opatrunki na rany. Polisacharydy są znane ze swoich możliwości zwiększania odporności człowieka poprzez aktywację mikrofagów. Trwają badania na temat zdolności polisacharydów jako środka przeciwnowotworowego.
    7. Zbieranie grzybów zmusza do aktywności. Tradycja zbierania grzybów co roku zwabia do lasów tłumy chętnych. Niektórzy przychodzą z całymi rodzinami. Jest to świetny trening, okazja do oddychania świeżym powietrzem. To często jeden z nieczęstych momentów, kiedy rodzina robi coś wspólnie, a przy okazji dba o swoje zdrowie. Grzybobranie często odbywa się w czasie mokrych dni, dzięki czemu istnieje możliwość zwiększenia swojej odporności przed zimą. To także zajęcie działające antystresowo ponieważ jesienią w lesie jest jeszcze dużo zieleni, jaka wpływa na człowieka uspokajająco. Radość ze znalezienia grzyba jest dla dziecka, a także dla dorosłych wspaniałym doświadczeniem. To także okazja do pokazania najmłodszym przyrody oraz chwila, w której mogą nauczyć się wielu pożytecznych umiejętności.
    8. Można uczynić je lepiej strawnymi. To prawda, że grzyby są ciężkostrawne, ale przecież nikt nie je ich codziennie. Zjadanie grzybów sezonowo z zastosowaniem pewnych zasad nie jest niebezpieczne. Zjedzenie od czasu do czasu grzybów nie zaszkodzi, wykluczając oczywiście alergików, osoby chorujące na schorzenia nerek i wątroby, jak również problemy gastryczne, żołądkowe. Lepiej nie podawać grzybów małym dzieciom i osobom starszym, aby uniknąć problemów, lecz trzeba pamiętać, że w razie czego są one przejściowe. Grzyby nie są odpowiednie dla niemowląt, dlatego również matka karmiąca piersią nie powinna ich spożywać. Pozostałe osoby, aby uczynić grzyby lepiej strawnymi powinny gotować je z dodatkiem ziół wspomagających trawienie oraz stosować herbatki ziołowe. Nie należy także grzybów zjadać na noc jako ostatni posiłek dnia. Złym pomysłem jest powszechne popinianie grzybów alkoholem.
Poprzedni

Jak zwiększyć męską płodność?

10 objawów świadczących o zespole nocnego jedzenia

Następny

Dodaj komentarz