Jedzenie grzybów to w Polskiej kuchni tradycja, podobnie jak ich zbieranie w lesie. Wydaje się, że to głównie ze względu właśnie na uwarunkowania kulturalne co jesień ludzie tłumnie wyruszają do lasów na grzybobranie. Grzyby poza sezonem jesiennym i zimowym rzadko trafiają na stoły. Powodem tego jest opinia, jakoby były one mało wartościowe odżywczo, poza tym są ciężkostrawne, a nawet zdarzają się przypadki śmiertelnego zatrucia. Jeśli jednak grzyby zbiera osoba doświadczona i ostrożna, to może więcej zyskać niż stracić, ponieważ opinia o grzybach jest zdecydowanie zbyt surowa niż na to zasługują. Oto kilka dowodów na to, że warto jeść grzyby.
- Są wartościowe odżywczo. W grzybach znajduje się spora ilość białka, sole mineralne, żelazo, cynk, miedź oraz witaminy z grupy B. Ponadto białko zawarte w grzybach ma być lepiej przyswajalne niż białko roślinne oraz być pod tym względem porównywalne do mięsa. Oprócz tego w grzybach znajduje się wiele aminokwasów. Grzyby są dobrym źródłem potasu, magnezu, fosforu, wapnia, sodu. Są to minerały jakie powinny być czerpane z gleby. Niestety współcześnie większość pól uprawnych jest wyjałowiona, dlatego rośliny rosnące na nich nie są w stanie zaspokoić zapotrzebowania człowieka na te składniki. Grzyby rosnące dziko w lesie, na ziemi nieuprawnej mogą być źródłem uzupełniającym dla tych niezbędnych dla zdrowia człowieka minerałów. To także wyjątkowo dobre źródło witaminy B2, jaka dość ubogo występuje w warzywach.
- Są dobre dla serca. Zrównoważona dieta, bogata w przyswajalne białko, jest sposobem na obniżenie poziomu cholesterolu. W grzybach znajdziemy węglowodany, ale symboliczne ilości tłuszczu, co pozwala wyrównać jego poziom we krwi. Grzyby zniżają także ryzyko pojawienia się cukrzycy.
- Są niskokaloryczne. Grzyby mają bardzo niewiele kalorii, dlatego zjedzenie nawet większej ilości nie ma odbicia w sylwetce.
- Są smaczne. Grzyby są cenione głównie jako smaczny dodatek do wielu potraw. Mało jest tak aromatycznych i charakterystycznych smaków, w dodatku tak przyjemnie się kojarzących. Zapach zupy grzybowej lub grzyby w cieście kojarzą się od razu ze świąteczną, rodzinną atmosferą.
- Są wykorzystywane jako środek leczniczy. W tradycyjnej medycynie chińskiej wiele grzybów jest do dziś wykorzystywanych jako środek lecznicy. Mowa na przykład chociażby o pozornie niczym nie wyróżniającym się boczniaku, stosowanym między innymi do leczenia schorzeń układu ruchowego, układu krwionośnego oraz do oczyszczania organizmu z metali ciężkich. Mniej znanym grzybem leczniczym jest kombucha wytwarzana na bazie herbaty oraz cukru. To potężna dawka wielu mikroelementów oraz witamin, ogólnie wzmacniająca oraz lecznicza. Innym znanym w medycynie grzybem jest reishi. Jest on środkiem leczniczym w przypadku chorób układu krwionośnego, a także bardzo dobrym środkiem pozwalającym na zapobieganie rozwojowi nowotworów.
- Grzyby zawierają dużo błonnika. W grzybach znajduje się od dwóch do czterech procent błonnika pokarmowego. Co więcej błonnik ten jest bogaty w polisacharydy. Są wykorzystywane jako środki o wysokich właściwościach odżywczych, przeczyszczających, a nawet nadają się do zastosowania jako opatrunki na rany. Polisacharydy są znane ze swoich możliwości zwiększania odporności człowieka poprzez aktywację mikrofagów. Trwają badania na temat zdolności polisacharydów jako środka przeciwnowotworowego.
- Zbieranie grzybów zmusza do aktywności. Tradycja zbierania grzybów co roku zwabia do lasów tłumy chętnych. Niektórzy przychodzą z całymi rodzinami. Jest to świetny trening, okazja do oddychania świeżym powietrzem. To często jeden z nieczęstych momentów, kiedy rodzina robi coś wspólnie, a przy okazji dba o swoje zdrowie. Grzybobranie często odbywa się w czasie mokrych dni, dzięki czemu istnieje możliwość zwiększenia swojej odporności przed zimą. To także zajęcie działające antystresowo ponieważ jesienią w lesie jest jeszcze dużo zieleni, jaka wpływa na człowieka uspokajająco. Radość ze znalezienia grzyba jest dla dziecka, a także dla dorosłych wspaniałym doświadczeniem. To także okazja do pokazania najmłodszym przyrody oraz chwila, w której mogą nauczyć się wielu pożytecznych umiejętności.
- Można uczynić je lepiej strawnymi. To prawda, że grzyby są ciężkostrawne, ale przecież nikt nie je ich codziennie. Zjadanie grzybów sezonowo z zastosowaniem pewnych zasad nie jest niebezpieczne. Zjedzenie od czasu do czasu grzybów nie zaszkodzi, wykluczając oczywiście alergików, osoby chorujące na schorzenia nerek i wątroby, jak również problemy gastryczne, żołądkowe. Lepiej nie podawać grzybów małym dzieciom i osobom starszym, aby uniknąć problemów, lecz trzeba pamiętać, że w razie czego są one przejściowe. Grzyby nie są odpowiednie dla niemowląt, dlatego również matka karmiąca piersią nie powinna ich spożywać. Pozostałe osoby, aby uczynić grzyby lepiej strawnymi powinny gotować je z dodatkiem ziół wspomagających trawienie oraz stosować herbatki ziołowe. Nie należy także grzybów zjadać na noc jako ostatni posiłek dnia. Złym pomysłem jest powszechne popinianie grzybów alkoholem.