9 super sposobów na zdrowe grillowanie

Tagi , , ,

1. Unikaj nadmiernego przysmażania mięsa

W czasie zajmującej rozmowy łatwo jest zapomnieć o przygotowywanym na ruszcie jedzeniu. Tymczasem jak wskazują badania National Cancer Institute z ubiegłego roku przypalone mięsa mogą przyczyniać się do powstawania raka. W czasie zwęglania wytwarzają się szkodliwe substancje powodujące nowotwory trzustki, jelita grubego oraz prostaty. Według naukowców prawdopodobieństwo wystąpienia raka jest duże. Większość szczurów biorących udział w badaniu zachorowała. Nie ma znaczenia rodzaj mięsa, każde powoduje podobne zagrożenie. Dlatego dobrze jest pilnować jedzenia w trakcie przygotowywania, by się nie spaliło. Lepsza jest niższa równomierna temperatura i dłuższe grillowanie, niż krótsze, ale w wyższej temperaturze. Jeśli zdarzy się, że mimo wszystko mięso zbyt mocno się przypiecze, trzeba je wyrzucić, lub przynajmniej odkrawać najmocniej zniszczone części.

Poprzedni

12 ✪ wskazówek na bieganie z psem

8 powodów, że warto prowadzić dziennik odchudzania

Następny

Dodaj komentarz