2. Unikaj aluminium
Często jedzenie jest grillowane z użyciem aluminiowej folii lub tacek z tego materiału. Ma ono na celu zabezpieczenie jedzenia przed przypaleniem. Ponieważ aluminium błyskawicznie przewodzi ciepło, mięso jest także szybciej gotowe. Wielu ludzi twierdzi, że folia aluminiowa jest niebezpieczna dla zdrowia. Zdania są podzielone, lecz pewne jest jedno – w kontakcie z jedzeniem i sokiem o kwaśnym odczynie aluminium wytwarza groźne dla zdrowia sole glinu. Dlatego na przykład polanie mięsa lub ryby z grilla w aluminium sokiem z cytryny lub podanie ich z kiszonym ogórkiem jest niezdrowe. Duże zatrucie solami glinu jest przyczyną powstawania groźnych chorób jak na przykład Alzheimera czy Parkinsona. Lepiej unikać stosowania aluminium z jedzeniem na wespół z wysokimi temperaturami. W plenerze najczęściej spożywane jest piwo z aluminiowych puszek. Aluminium wchodzi w reakcję z alkoholem produkując niezdrowe związki. Dlatego lepiej jest pić alkohol z butelek szklanych.