Spośród wielu różnego rodzaju nietolerancji pokarmowych jedną z częstszych wydaje się być alergia na gluten. Mało osób zdaje sobie sprawę, że to właśnie gluten jest jednym z powszechniejszych alergenów i może wywoływać szereg różnych objawów. Niektórzy alergię na gluten mylą ze schorzeniem o nazwie celiakia, ale tak naprawdę są to dwie odrębne dolegliwości.
Jak rozpoznać alergię na gluten?
Alergia na gluten u dorosłych może objawiać się na kilka sposobów, jednak najczęściej przyjmuje postać pokrzywki. Poza tym u osób dorosłych może pojawić się także obrzęk naczynioruchowy, biegunka bądź wstrząs anafilaktyczny.
U niektórych nietolerancja glutenu może pojawić się na przykład po intensywnym wysiłku fizycznym. Co więcej, należy też pamiętać, że w odróżnieniu od dzieci, osoby dorosłe na alergię na gluten mogą cierpieć przez wiele lat. Do wystąpienia wyżej wymienionych objawów na ogół potrzebne są jednak dość duże ilości glutenu.
Natychmiastowe objawy alergii na gluten
Objawy alergii na gluten dzieli się na natychmiastowe oraz późne. Do objawów natychmiastowych zalicza się przede wszystkim wymioty, biegunkę, pokrzywkę skórną, wodnistą wydzielinę z nosa, a niekiedy także skurcz oskrzeli. Natychmiastowe objawy nietolerancji glutenu najczęściej dają o sobie znać od kilku do kilkudziesięciu minut od spożycia alergenu. Wówczas bardzo ważne jest wczesne rozpoznanie alergii, gdyż zlekceważone objawy mogą prowadzić do niebezpiecznego dla zdrowia i życia wstrząsu anafilaktycznego.
Późne objawy alergii na gluten
Poza natychmiastowymi objawami alergii na gluten możemy zetknąć się również z tak zwanymi symptomami późnymi. Późne objawy nietolerancji glutenu mogą wystąpić po kilku godzinach, ale u niektórych osób pojawiają się nawet po dwóch-trzech dniach od spożycia produktu z glutenem. Najczęściej objawem późnym jest atopowe zapalenie skóry oraz biegunka.
Alergia na gluten u dorosłych? jak ją leczyć?
Podstawą leczenia nietolerancji glutenu u osób dorosłych jest przede wszystkim stosowanie odpowiedniej diety. Powinna to być dieta bezglutenowa – poleca się ją nie tylko przy alergii na gluten, ale także w celiakii oraz w chorobie Leśniowskiego-Crohna.
Przestrzeganie zasad diety bezglutenowej na ogół przynosi stosunkowo szybką poprawę. Osoby, u których rozpoznano alergię na gluten muszą wyeliminować ze swojego jadłospisu w głównej mierze żywność wysokoprzetworzoną, a więc takie produkty, jak: napoje gazowane, używki, produkty z dużą zawartością białego cukru oraz tłuszcze niskiej jakości. W diecie bezglutenowej ważne jest spożywanie warzyw, kiełków, roślin strączkowych, orzechów oraz wodorostów. Ponadto jadłospis warto wzbogacić o świeżo wyciskane soki (głównie z warzyw i owoców, które nie podrażniają ścianek jelit – mogą to być soki jabłkowe lub marchwiowe).