Bakalie i orzechy – na zdrowie!

, , 25 listopada 2019 Tagi , , , , , ,

Świąteczne wypieki mają swój specyficzny smak. Prócz wkładanej w nie całej garści miłości i chęci dogodzenia domownikom, obfitują one w całą gamę pysznych bakalii, orzechów, maku, śliwek. Sprawdź, jakie bakalie możesz wykorzystać w swoim kuchennym warsztacie przedświątecznym.

Zapach świąt

Święta Bożego Narodzenia za pasem, a wraz z nimi wszystko to, co nieodłącznie kojarzy nam się z atmosferą zimowego świętowania! Przyozdobione choinki, klimatyczne lampeczki na każdym kroku, świąteczna muzyka płynąca z głośników to nie wszystko! Święta to przede wszystkim rodzinna atmosfera, której najlepszym odzwierciedleniem jest zapach płynący z kuchni. Kto z nas nie lubi świątecznych potraw i słodkich wypieków pełnych zdrowych bakalii?

Z całym przekonaniem można stwierdzić, że świąteczne desery i wypieki to najbardziej aromatyczna część menu. Korzenne przyprawy, cynamon, mak, orzechy, migdały i wszelkiego rodzaju bakalie sprawiają, że nie możemy wyobrazić sobie bożonarodzeniowych przysmaków bez ich udziału. Nie jest tajemnicą, że węch jako jeden ze zmysłów ma niezwykle silną „pamięć”. Konkretne zapachy kojarzą nam się z konkretnym wydarzeniem, miejscem, osobą i można być pewnym, że dla wielu z nas święta pachną piernikiem, orzechami, suszonymi owocami zatopionymi w kompocie.

Świąteczne wypieki

Nieodzowne składniki świątecznych wypieków nie znajdują się w nich przypadkowo. Od dawien dawna mają one swoją ukrytą symbolikę, o której dziś może niewiele wiemy. Warto pamiętać że dodawane migdały symbolizowały nowe życie i nadzieję, orzech był alegorią tajemnicy i wróżby – ze względu na swoje zamknięcie w skorupie, ponadto orzech włoski był alegorią mądrości, orzech laskowy – witalności i płodności.

Świąteczne wypieki najlepiej zacząć od… zakupów! Podczas wyboru bakalii warto wybrać te, które są paczkowane i hermetycznie zamknięte – np. https://allegro.pl/kategoria/bakalie-orzechy-pestki-suszone-owoce-261227. Będzie to gwarancją wysokiej jakości, świeżego zapachu i smaku, a także ochroni nasze składniki przed zanieczyszczeniami fizycznymi czy bakteriami. Warto pamiętać, że czas zimy to okres zwiększonych zachorować na grypę, zwiększonych infekcji wirusowych lub bakteryjnych – kontakt bezpośredni produktów spożywczych z wieloma rękami klientów wybierających najlepsze bakalie nie jest dobrym sygnałem.

Każdy z nas ma swój ulubiony świąteczny deser, a jakie są najpopularniejsze?

  • Makowiec – główny bohater wigilijnego stołu, którego podstawę stanowi masa makowa. Dodane do niej rodzynki lub owoce kandyzowane ( głównie pomarańcze, a także imbir!) nadają mu głębi. Makowiec często występuje także obsypany drobno posiekanymi na wierzchu orzechami włoskimi.
  • Keks – ciasto składające się głównie z bakalii, do jego stworzenia wykorzystać możemy rodzynki, migdały, orzechy, suszone figi, kandyzowane owoce, skórkę pomarańczową – a tak naprawdę wszystkie inne bakalie także doskonale będą uzupełniały ten świąteczny wypiek. Im więcej tym lepiej – w przypadku świątecznych wypieków to naprawdę klucz do sukcesu.
  • Serniki – choć ich bazą jest ser z dodatkiem jajek i mąki, to można sprawić, by był bardziej niecodzienny – dodając suszone figi, rodzynki, suszone mango lub żurawinę możesz odkryć zupełnie nowy smak i zaskoczyć swoich gości.  Więcej kandyzowanych owoców znajdziesz tutaj: https://allegro.pl/kategoria/bakalie-orzechy-pestki-kandyzowane-owoce-261228.

Choć nie są ciastami, to z pewnością nieodłącznie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia – mowa o kutii i kompocie z suszu. Do pierwszej wykorzystać możemy migdały, wszelkiego rodzaju orzechy, rodzynki, suszoną żurawinę, a nawet wiórki kokosowe! Kompot z suszonych owoców swój charakterystyczny smak zawdzięcza głównie suszony śliwkom gruszkom czy jabłkom, ale także odpowiedni przyprawom korzennym.

Poprzedni

Rekonstrukcja piersi po zabiegach mastektomii

W jaki sposób zadbać o właściwy stan okolic intymnych?

Następny