Błonnik w diecie

, , 12 maja 2014 Tagi , ,

Błonnikiem pokarmowym jest określana grupa substancji o dobroczynnym działaniu, które nie ulegają trawieniu w naszym organizmie. Związki błonnikowe od lat są polecane przez lekarzy i dietetyków głównie tym osobom, które borykają się z problemami układu trawiennego. Jak się jednak okazuje, błonnik powinien znaleźć miejsce w diecie każdego człowieka, gdyż skutecznie zapobiega nie tylko dolegliwościom oraz chorobom związanym z układem pokarmowym.

Wpływ błonnika na organizm

Błonnik spełnia w ludzkim organizmie bardzo ważne funkcje. Przede wszystkim skutecznie wchłania on resztki zalegających w jelitach pokarmów i ułatwia wypróżnianie. Substancje błonnikowe wspomagają rozwój bakterii jelitowych oraz wiążą szkodliwe związki, dzięki czemu są one znacznie szybciej wydalane z organizmu. Co więcej, udowodniono także, iż błonnik na ścianach jelit tworzy naturalną powłokę śluzową, która ma na celu utrudnianie wchłaniania niektórych substancji, w tym między innymi glukozy oraz złego cholesterolu. Błonnik w diecie szczególnie ważną rolę może odgrywać w profilaktyce zaburzeń układu trawiennego – warto go spożywać, by uchronić się przed uciążliwymi zaparciami czy wzdęciami. Systematyczne spożywanie błonnika jest także polecane w celu zapobiegania niebezpiecznym chorobom, takim jak między innymi nowotwory jelita grubego.

Błonnik nie tylko na zaparcia

Właściwości błonnika nie powinny być utożsamiane wyłącznie z korzystnym wpływem na układ trawienny. Wręcz przeciwnie, błonnik doskonale pomaga w walce z otyłością, oczyszcza organizm z niebezpiecznych toksyn i pomaga utrzymać właściwą masę ciała. Błonnik jest znany z tego, iż skutecznie pochłania wodę, pęczniejąc tym samym w żołądku. Dzięki takim właściwościom błonnik powinien znaleźć się w jadłospisie wszystkich tych osób, które walczą z nadwagą. Co więcej, spożywanie produktów bogatych w błonnik zmniejsza uczucie głodu i pozwala zahamować nadmierny apetyt.

Gdzie szukać błonnika?

Źródłem błonnika są przede wszystkim produkty pełnoziarniste oraz zbożowe: kasze, makarony, pieczywo, otręby pszenne, płatki jęczmienne, płatki żytnie oraz kiełki pszenne. Tego cennego składnika odżywczego należy też szukać w owocach i warzywach, głównie takich, jak: ananasy, banany, czereśnie, maliny, jabłka, jeżyny, fasola szparagowa, groszek zielony oraz bób. Błonnika dostarczą nam także suszone owoce oraz orzechy (migdały, orzechy arachidowe, sezam, słonecznik, orzechy laskowe).

Przeciwwskazania do spożywania błonnika

Niektóre osoby nie powinny spożywać zbyt dużych ilości błonnika, głównie ze względu na pewne choroby. Błonnik odradza się osobom cierpiącym na zapalenie trzustki oraz dróg żółciowych, a także pacjentom z wrzodami żołądka i dwunastnicy. Ze spożywania błonnika powinny też zrezygnować osoby z niedoborami mineralnymi i witaminowymi.

Nadmiar błonnika nawet u zdrowych ludzi może przyczynić się do wystąpienia nieprzyjemnych przypadłości. Najczęściej przedawkowanie substancji błonnikowych objawia się wzdęciami, biegunkami oraz zaparciami.

Poprzedni

Jakie są typy figury?

Fitness dla mężczyzn

Następny

Dodaj komentarz