Brokuły w cieście francuskim

Tagi , , , ,

Brokuły to popularne na polskich stołach warzywo, które posiada nie tylko walory smakowe, ale też dietetyczne. Zawiera wiele witamin i składników mineralnych takich jak: witamina C, wapń, fosfor, żelazo, siarka i potas. Warzywo to jest cenny źródłem takich witamin jak PP, B1, B2 i A. Nazywane zielonym kalafiorem, brokuły wspaniale smakują jako składnik zimnych przekąsek, sałatek czy gotowane.

Garść historii

Brokuły znane już były 2000 lat temu, szeroko rozpowszechniły je ludy Basenu Morza Śródziemnego. Zatem kwestą czasu było przejecie tego warzywa na stoły arystokracji europejskich dworów. Prawdo podobne pochodzenie brokuł przypisuje się Cyprowi, chociaż uprawiane było już w starożytnych Włoszech.

Zdrowie tkwi w brokułach

Ponieważ brokuł zawiera sporą dawkę selenu, polecany jest jako składnik diety przeciwrakowej, gdyż zapobiega on powstawaniu raka prostaty. Dodatkowo, dietetycy polecają brokuły osobom cierpiącym na anemię i kobietom w ciąży.

Francja elegancja – czyli przepis na przepyszny zielony kalafior

Jeśli jeszcze nie przekonałeś się do tego zielonego cudu natury, powinieneś jak najszybciej zmienić zdanie, ponieważ przygotowanie pysznej potrawy z wykorzystaniem brokułu nie powinno zabrać Ci więcej niż kilkadziesiąt minut, a smak na pewno przypadnie do gustu.

Fantastycznym pomysłem na zdrowy i sycący posiłek są brokuły w cieście francuskim. Do przygotowania dania potrzebujemy oczywiście ciasto francuskie. Pozostałe składniki to boczek wędzony, masło, mąka, mleko, ząbek czosnku oraz pieprz. Warto dodać ser feta oraz pomidorki koktajlowe, jeśli chcemy urozmaicić nieco potrawę.

Dobór przypraw powinien być skromny, wystarczy gałka muszkatołowa. Przygotowanie potrawy jest dziecinnie proste! Na początek blanszuj brokuł i pokrój go, lecz nie sol. Fetę jak i boczek pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub oliwy podsmaż kostki boczku. Następnie, wymieszaj mąkę, mleko, sprasowany czosnek, przygotuj sos beszamelowy, dodaj pieprz i gałkę muszkatołową. Do naczynia żaroodpornego włóż warstwę ciasta francuskiego, na który ułożysz brokuły i boczek, a następnie przysyp je fetą. Następnie zalej całość sosem beszamelowym i przykryj całość drugą warstwą ciasta. Gotową potrawę wstaw do piekarnika na 25 minut. Piekarnik musisz mieć nastawiony na 200 stopni. Gotowe!

Ile kalorii ma brokuł?

Dla osób dbających o linię, przekąska ta będzie wyzwaniem i na pewno może stanowić danie główne diety. Porcja, ok. 300 gram zawiera aż 450 kalorii. Danie to idealnie sprawdza się dla osób ograniczających spożycie mięsa, gdyż zamiast boczku możemy wykorzystać kurczaka lub w ogóle zrezygnować z mięsa. Spróbuj wejść na nieco wyższy poziom kulinarni i rozsmakuj się w tym niezwykłym warzywie w nowej odsłonie. Brokuły w cieście francuskim to wspaniały pomysł na danie na obiad, przyjęcie lub przekąskę po całym dniu pracy. Na pewno warto!

Poprzedni

Jak objawia się depresja?

Pas odchudzający na brzuch

Następny

Dodaj komentarz