Cebula i jej właściwości lecznicze

Tagi , , ,

Wiele osób nie przepada za cebulą ze względu na jej charakterystyczny smak, a przede wszystkim zapach, który dość długo utrzymuje się w nasze jamie ustnej. Tymczasem warto jeść to warzywo, gdyż jest ono naprawdę zdrowe i bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm i wiele procesów chemicznych, które w nim zachodzą. Ponadto cebula doskonale sprawdza się, jako środek, który pozwala nam walczyć z różnego rodzaju chorobami, a w połączeniu z miodem, czy czosnkiem stanowi doskonałe lekarstwo.

Cebula i jej właściwości lecznicze

Cebula i jej właściwości lecznicze wykorzystywane są w medycynie wielokierunkowo. Jak się bowiem okazuje, indeks schorzeń, na które warzywo pomaga jest naprawdę długi. Przede wszystkim cebula ma właściwości bakteriobójcze, dlatego z powodzeniem niszczy różne pasożyty, robaki, wolne rodniki i owsiki.

Cebula ma również działanie wzmacniające organizm i co najważniejsze serce. Warto również wspomnieć o tym, że warzywo to zapobiega zakażeniom, zwalcza infekcje wirusowe, zapobiega zapaleniu płuc, oskrzeli i tchawicy, leczy zatoki oraz wspomaga pracę tarczycy. Jej składniki sprawiają, że zapobiega również katarom, wspomaga leczenie astmy, bronchitu, wzmacnia serce i obniża ciśnienie krwi.

Koniecznie przeczytaj: 15 powodów, dla których warto jeść cebulę !!!

To jednak nie koniec cudownych właściwości cebuli gdyż dodatkowo przeciwdziała miażdżycy, zapobiega odkładaniu cholesterolu w naczyniach krwionośnych i obniża jego poziom, redukuje poziom cukru w organizmie, wzmaga wydzielanie soków trawiennych, pobudza apetyt, zapobiega procesom starzenia organizmu, wspomaga leczenie reumatyzmu, artretyzmu i innych chorób.

Wspomaga pracę wątroby i trzustki, działa moczopędnie, usuwa nadmiar wody z organizmu, leczy kamicę nerkową, zapobiega przerostowi prostaty, pobudza i wzmaga popęd płciowy, leczy nieżyt jelit, zwalcza zaparcia, leczy żylaki i hemoroidy oraz pomaga w biegunkach. Cebula ma również bardzo pozytywne właściwości sprzyjające naszemu wyglądowi zewnętrznemu, gdyż przyśpiesza gojenie ran, oparzeń, odmrożeń, leczy odciski, brodawki, kurzajki, leczy dolegliwości dermatologiczne, zajady, liszaje i co istotne korzystnie wpływa na cerę, wzmacnia włosy, paznokcie, zwalcza trądzik.

Jakie składniki wchodzą w skład cebuli?

Cebula zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia witamin, takich jak witamina A, C, E oraz witaminy z grupy B. Ponadto w jej skład wchodzą składniki mineralne, czyli na przykład potas, wapń, sód, żelazo, magnez, fosfor oraz kwas foliowy.

Zastosowanie cebuli w medycynie naturalnej

Cebula stanowi doskonały produkt na domowej roboty syropy skutecznie walczące z kaszlem, gdyż działają głównie wykrztuśnie. Wystarczy wziąć słoik i na przemian układać warstwami porcję pokrojonej cebuli i miód. Można dodać również cukier. Tak przygotowaną miksturę należy postawić w ciepłym miejscu i poczekać, aż cebula puści soki.

Poprzedni

Dlaczego warto jeść śledzie?

Z czego zrezygnować na diecie?

Następny

Dodaj komentarz