Cenne właściwości warzyw liściastych

, 12 kwietnia 2014 Tagi , , , , , ,

Nie trzeba za bardzo interesować się wartościami odżywczymi różnych rodzajów żywności, czy być specjalistą od spraw żywienia, żeby wiedzieć, że warzywa to naprawdę skarbnica witamin i składników odżywczych. Do jednych z najzdrowszych można zaliczyć z pewnością warzywa liściaste, których spożywanie ma niezwykle korzystny wpływ dla naszego zdrowia. Zobacz, jakie właściwości mają tak zwane zielone warzywa i czy warto włączyć je do swojej codziennej diety!

Odżywcze właściwości warzyw liściastych

Pomijając znaczenie warzyw zaliczanych do grupy liściastych w naszej diecie nie koniecznie dobrze wpływamy na nasze zdrowie. Jeśli nie jemy zielonych warzyw zwyczajnie pozbawiamy nasz organizm wielu cennych składników odżywczych. Mówi się nawet, że warzywa liściaste to zielone zdrowie.

[AdSense-A]

Zobacz, jakie właściwości mają więc liście sałaty, szpinaku, rukoli, roszponki, koperku, szczypiorku, czy kapusty.
Zielone warzywa wraz z bardziej intensywnym kolorem zawierają duże ilości chlorofilu, który wzmacnia nasz układ odpornościowy. Zielone liście zawierają również spore pokłady kwasu foliowego zaliczanego do witamin z grupy B. Bardzo dobrze wpływa on na wzrost oraz funkcjonalność komórek. Ponadto jest on szczególnie polecany kobietom w ciąży, lub starającym się o dziecko ze względu na to, że bierze czynny udział w zachowaniu materiału genetycznego oraz przekazywaniu cech dziedzicznych. Substancja ta bardzo korzystnie wpływa też na układ nerwowy oraz mózg i poprawia nasze samopoczucie.

Zobacz też: najskuteczniejsze suplementy na poprawę pracy mózgu

Zielone warzywa to również skarbnica witamin z grupy B, C,E, folianów, wapnia i nie tylko. Korzystnie wpływają na układ pokarmowy- na jego śluzówkę, pomagają odtruwać wątrobę i mają działanie mlekopędne- co ma duże znaczenie dla kobiet karmiących.
W zależności od rodzaju warzywa właściwości odżywcze mogą się zmieniać. Przykładowo pietruszka zawiera mnóstwo wapnia, magnezu, żelaza, potasu, witamin C, A, PP i kwasu foliowego, natomiast liście szpinaku zawierają prawie wszystkie witaminy: A, C, E, K, B, a także jod, żelazo, kwas foliowy oraz mangan.
Do niewątpliwych zalet warzyw liściastych należy fakt, że są one naprawdę niskokaloryczne i doskonale nadają się na główny składnik naszych diet odchudzających, czy jako miły i kolorowy dodatek do obiadu.

Jak przechowywać warzywa liściaste?

To, w jaki sposób przechowujemy warzywa liściaste nie bez powodu ma niebagatelne znaczenie w zachowaniu ich składników odżywczych. Zbyt wysoka temperatura i działanie promieni słonecznych istotnie wpływają na utratę cennych witamin i minerałów, dlatego najlepiej jest przechowywać je w ciemnym, chłodnym i zacienionym miejscu na przykład w lodówce.

Poprzedni

Czy warto jeść orzechy?

10 pomysłów na drugie śniadanie

Następny

Dodaj komentarz