Chipsy marchewkowe

, Tagi , ,

Podobno chipsy powstały, gdy pewien klient amerykańskiego baru narzekał na zbyt grube frytki. Rozwścieczony szef kuchni miał wówczas pokroić ziemniaki na plasterki o grubości kartki papieru, po czym usmażył je w głębokim oleju… i całkowicie przypadkiem wynalazł ulubioną przekąskę milionów ludzi na całym świecie. Niestety, ma ona jedną poważną wadę – tuczy. Czy można znaleźć równie smaczną, a przy tym zdrową alternatywę? Można, wystarczy sięgnąć po marchewkę lub inne warzywa.

Nie tylko ze sklepu

Chipsy marchewkowe przebojem podbijają stoły w całej Europie. Produkt ten obecnie znaleźć można w niemal każdym większym supermarkecie i w sklepach ze zdrową żywnością. Tę smaczną i chrupiącą przekąskę można jednak tanim kosztem przygotować samemu. Nie wymaga to ani zbyt wiele czasu, ani dużych umiejętności. Praktycznie każdy, kto wie jak włączyć piekarnik, powinien sobie z tym bez trudu poradzić.

Niezbędne składniki

Składniki potrzebne do przygotowania chipsów marchewkowych to dwie duże marchewki (ważące razem ok. 300 g), 3 łyżki oleju rzepakowego, a także szczypta soli morskiej oraz ulubionych przypraw (papryka, chili, oregano, koperek itd.).

Sposób przygotowania

Zaczynamy od starannego umycia i obrania marchewek, które następnie musimy pokroić w plastry o grubości ok. 3 mm (uwaga: cieńsze chipsy mogą się spalić!). Przyda się do tego ostry, kuchenny nóż lub krajalnica do warzyw. Olej wlewamy do miski, po czym łączymy go z solą i przyprawami. Do środka wrzucamy pokrojoną marchew i dokładnie mieszamy, aby olej i przyprawy znalazły się na każdym chipsie z obu stron. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze starannie, jeden obok drugiego układamy talarki (ważne, aby nie nachodziły na siebie). Pieczemy od 25 do 30 minut, aż do całkowitego wysuszenia. Jeśli nie dysponujemy kuchenką z termoobiegiem co kilka minut powinniśmy obrócić plastry. Gotowe chipsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. W razie konieczności można dodać jeszcze odrobiny przypraw.

brown and white shell on orange round plate
brown and white shell on orange round plate, Arnold Antoo at Unsplash

Warzywne chrupanie

Jeśli zasmakowały nam chipsy marchewkowe, możemy pokusić się również o przygotowanie tej przekąski w wersji wielo warzywnej. W tym przypadku poza marchewkami potrzebne będą również buraki, pietruszka i seler. Podobnie jak poprzednim razem warzywa myjemy, obieramy i kroimy w dosyć grube plasterki, które następnie mieszamy w misce z olejem i przyprawami. Pieczemy około 25-30 minut lub do całkowitego wysuszenia. W przypadku chipsów z selera można je zostawić w stygnącym piekarniku, aby nabrały większej chrupkości.

Liczymy kalorie i pieniądze

Tradycyjne chipsy ziemniaczane są jedną z najbardziej kalorycznych przekąsek. 100 gramów produktu zawiera aż 40 g tłuszczu. Nie dziwi więc gigantyczna liczba 570 kcal. Wersja marchewkowa jest zdecydowanie bardziej przyjazna dla zdrowia i zgrabnej sylwetki. W tym przypadku zjedzenie 100 gramów chipsów dostarcza organizmowi jedynie ok. 175 kcal. Również ilość tłuszczu jest tu znikoma i wynosi mniej niż 6 gramów. Warto też porównać ceny. Paczka chipsów ziemniaczanych to wydatek minimum 3 złotych. Tyle samo kosztować nas będzie przygotowanie chipsów marchewkowych, których uzyskamy jednak nawet trzy razy więcej.

Poprzedni

Masaż brzucha chińską bańką

Co pomaga w odchudzaniu?

Następny

Dodaj komentarz