Ciecierzyca jest pożywieniem dla większej części świata, a w niektórych krajach stanowi podstawę dziennej diety. Jest często stosowana jako terapia w leczeniu nawet ciężkich chorób jak nowotwory. Nie wszyscy się z tym zgadzają, ale niewątpliwie roślina ta zawiera wiele składników odżywczych i mineralnych. Przede wszystkim uzupełnia zapotrzebowanie na białko, dlatego jest polecana wegetarianom i weganom. Chleb z ciecierzycy bez obaw mogą jeść osoby cierpiące na nietolerancję glutenu. Ciecierzyca ma również właściwości prozdrowotne, pozwala na obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu, co z kolei zmniejsza ryzyko zachorowania na poważniejsze choroby.
Chleb na ciecierzycy składniki:
mąka z ciecierzycy około 200 gr
(alternatywnie pół na pół z mąką pszenną)
masło 100 gr
5 jaj
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
ziarna: sezam, siemię lniane, nasiona słonecznika, płatki owsiane etc.
Sposób przygotowania:
jajka należy oddzielić od żółtek, a białka ubić na pianę za pomocą trzepaczki lub miksera. Same żółtka należy wymieszać z masłem. Odpowiednio wcześniej powinno zostać wyjęte z lodówki, aby było miękkie. Do żółtek i masła dodajemy wszystkie inne składniki, w tym ziarna. Na to należy dodać dokładnie ubite białka i delikatnie wymieszać oraz wlać do wcześniej przygotowanej formy, wyłożonej papierem i posmarowanej odrobiną tłuszczu. Zamiast dodawać samą mąkę z ciecierzycy, można wymieszać ją pół na pół z mąką pszenną. Wówczas są większe szanse, że chleb wyrośnie jak powinien. Chlebek powinien piec się w temperaturze około sto osiemdziesiąt stopni przez blisko godzinę. W przypadku zastosowania tylko mąki z ciecierzycy należy naciąć delikatnie skórkę chleba podczas pieczenia, by ciasto wyrosło.
Dodatki:
chlebek z ciecierzycy jest lekki i miękki oraz dość kruchy. Najlepiej spożywać go gdy jest świeży z różnymi dodatkami. Bardzo dobrze komponuje się ze wszystkimi warzywami.