Co to są tłuszcze trans?

, 12 kwietnia 2014 Tagi , , , ,

Mówi się, że tłuszcze trans są doskonałym przykładem na to, jak człowiek dla własnej wygody potrafi zmienić coś, co z natury jest dobre na niezdrowy produkt, który może wyrządzić szkody w organizmie człowieka. Tłuszcze trans znajdują się w tysiącach produktów, a wielu z nas nie jest nawet świadoma ich obecności. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, co to są tłuszcze trans, gdzie występują oraz jak powstają. 

Co to są tłuszcze trans?

Tłuszcze trans to nic innego, jak tłuszcze pochodzenia roślinnego, które jak powszechne wiadomo są bardzo zdrowe. Zachowanie ich prozdrowotnych właściwości jest jednak uzależnione od prawidłowego użytkowania w kuchni oraz postaci, w jakiej je kupujemy. Zacznijmy od omówienia procesu ich produkcji, która ma znaczny wpływ na ostateczną postać produktu i jego skład.

 

[AdSense-A]

 

Tłuszcze trans powstają na skutek poddawania ich działaniu dwóch procesów: uwodornienia i utwardzenia. Mają one na celu zmianę konsystencji tłuszczu z ciekłej na stałą, jednak powodują również, że zmieniają się cenne właściwości tłuszczów roślinnych.

Nieprawidłowe użytkowanie tłuszczów roślinnych w kuchni, również prowadzi do powstawania w nich niebezpiecznych dla życia i zdrowia człowieka izomerów trans. Dzieje się tak podczas poddawania tłuszczy działaniu wysokich temperatur, czy zbyt długiego przechowywania. Wedy to właśnie produkty te ulegają różnego rodzaju przemianom chemicznym – utlenieniu, polimeryzacji, cyklizacji – w wyniku czego powstają bardzo szkodliwe związki, w tym izomery trans.

Jak działają tłuszcze trans?

Tłuszcze trans mają bardzo szkodliwy wpływ na organizm człowieka i w znacznej mierze przyczyniają się one do powstawania groźnych chorób. Przede wszystkim pod wpływem spożywania produktów bogatych w tłuszcze typu trans podnosimy w organizmie poziom tak zwanego „złego” cholesterolu (LDL), a obniżamy tego „dobrego” (HDL). Takie działanie zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy i może prowadzić do osłabienia systemu odpornościowego. Regularne spożywanie tego rodzaju tłuszczów powoduje też wzrost glukozy we krwi, a stąd krótka droga do insulinooporności i ryzyka wystąpienia cukrzycy. Ponadto mogą przyczynić się do rozwoju chorób nowotworowych, np. raka jelita grubego. Są również produktami, które sprzyjają pojawianiu się otyłości.

Produkty z zawartością izomerów trans

Bardzo często nie jesteśmy świadomi tego, że zakupiony przez nas produkt zawiera niebezpieczne izomery trans. Dzieje się tak również dlatego, że w Polsce producenci nie mają obowiązku umieszczania informacji na ich temat na etykietach produktów spożywczych. Warto więc dowiedzieć się, jakie produkt są źródłem ej szkodliwej substancji.

Najbardziej popularnym, utwardzonym tłuszczem roślinnym, który zawiera nawet do 56% sztucznych substancji jest margaryna oraz miksy stanowiące jej połączenie z masłem. Ponadto bogate w tłuszcze trans są również sosy i zupy tak zwane instant, czyli w proszku, frytki, fast-foody, mleko oraz sery.

Poprzedni

Jak wyrzeźbić mięśnie ramion?

Ćwiczenia mięśni dna miednicy

Następny

Dodaj komentarz