Co zdrowsze – margaryna czy masło?

Tagi , ,

Osoby w średnim wieku i starsze pamiętają jeszcze czasy, kiedy nawet w dużym mieście na targu można było kupić prawdziwe mleko prosto od krowy czy masło tak żółte, ze dzisiejsze produkty nawet się z nim nie mogą porównywać. Zdrowe jedzenie zawsze kojarzone było z naturą, wiejskim klimatem i tym, co wyhodowane w ziemi bez dodatków w postaci sztucznych nawozów. Nawet krowa pasąca się na czystej łące z dala od wyziewów cywilizacji dawała bardziej wartościowe i tłuste mleko. Zbierana z niego śmietana i wytwarzane masło należały do najlepszych na świecie. Czy jednak ich walory zdrowotne były rzeczywiście aż tak duże, czy też je przeceniano z powodu niewiedzy?

Gdyby postawić na ringu masło i margarynę walka byłaby zaciekła, a zwolenników i przeciwników zapewne tyle samo po obu stronach. Z pewnością jeden i drugi tłuszcz mają swoje dobre czy złe strony i powinny się znaleźć w menu dozowane z umiarem i w przepisowych ilościach. Zanim jednak sięgnie się po jeden z tych produktów warto poznać ich wady i zalety.

Plusy i minusy  masła

  • Pozytywną strona masła jest sposób jego produkcji nazywany zmaślaniem, odbywający się bez dodatku żadnych utrwalaczy czy utwardzaczy.
  • Masło jest tłuszczem o wiele łatwiej przyswajanym od margaryny
  • Masło jest bogate w witaminy A, D i E oraz karotenoidy, niezwykle ważne dla naszego organizmu
  • Proces jełczenia jest wyraźnie rozpoznawalny, dlatego nie można pomylić się i zjeść produktu niezdatnego do jedzenia.
  • Do minusów masła można zaliczyć wysoką zawartość cholesterolu 250 mg na 100 g
  • Przewagę nasyconych kwasów tłuszczowych nad nienasyconymi.
  • Niepraktyczną formę konsumpcyjną, trudną do smarowania.

Plusy i minusy margaryny

  • Powstaje wyłącznie ze zdrowszych tłuszczów roślinnych
  • Zawiera małą ilość kwasów nasyconych
  • Jest bogata w witaminę E i kwasy omega-3 i omega-6
  • W każdej temperaturze daje się rozsmarować, ma praktyczną konsystencję.
  • Nie zawiera cholesterolu.
  • Minusem jest zawartość izomerów trans powstających w wyniku utwardzania, ale unowocześnianie procesów produkcji wpływa na ich stałe zmniejszanie. Im twardsza margaryna tym więcej szkodliwych izomerów.
  • Duży dodatek substancji zapachowych i smakowych oraz syntetycznych witamin sprawia, że nie jest to produkt w pełni naturalny.
Poprzedni

Dieta dla osób z wysokim cholesterolem

Dlaczego należy unikać białego pieczywa?

Następny

Dodaj komentarz