Osoby w średnim wieku i starsze pamiętają jeszcze czasy, kiedy nawet w dużym mieście na targu można było kupić prawdziwe mleko prosto od krowy czy masło tak żółte, ze dzisiejsze produkty nawet się z nim nie mogą porównywać. Zdrowe jedzenie zawsze kojarzone było z naturą, wiejskim klimatem i tym, co wyhodowane w ziemi bez dodatków w postaci sztucznych nawozów. Nawet krowa pasąca się na czystej łące z dala od wyziewów cywilizacji dawała bardziej wartościowe i tłuste mleko. Zbierana z niego śmietana i wytwarzane masło należały do najlepszych na świecie. Czy jednak ich walory zdrowotne były rzeczywiście aż tak duże, czy też je przeceniano z powodu niewiedzy?
Gdyby postawić na ringu masło i margarynę walka byłaby zaciekła, a zwolenników i przeciwników zapewne tyle samo po obu stronach. Z pewnością jeden i drugi tłuszcz mają swoje dobre czy złe strony i powinny się znaleźć w menu dozowane z umiarem i w przepisowych ilościach. Zanim jednak sięgnie się po jeden z tych produktów warto poznać ich wady i zalety.
Plusy i minusy masła
- Pozytywną strona masła jest sposób jego produkcji nazywany zmaślaniem, odbywający się bez dodatku żadnych utrwalaczy czy utwardzaczy.
- Masło jest tłuszczem o wiele łatwiej przyswajanym od margaryny
- Masło jest bogate w witaminy A, D i E oraz karotenoidy, niezwykle ważne dla naszego organizmu
- Proces jełczenia jest wyraźnie rozpoznawalny, dlatego nie można pomylić się i zjeść produktu niezdatnego do jedzenia.
- Do minusów masła można zaliczyć wysoką zawartość cholesterolu 250 mg na 100 g
- Przewagę nasyconych kwasów tłuszczowych nad nienasyconymi.
- Niepraktyczną formę konsumpcyjną, trudną do smarowania.
Plusy i minusy margaryny
- Powstaje wyłącznie ze zdrowszych tłuszczów roślinnych
- Zawiera małą ilość kwasów nasyconych
- Jest bogata w witaminę E i kwasy omega-3 i omega-6
- W każdej temperaturze daje się rozsmarować, ma praktyczną konsystencję.
- Nie zawiera cholesterolu.
- Minusem jest zawartość izomerów trans powstających w wyniku utwardzania, ale unowocześnianie procesów produkcji wpływa na ich stałe zmniejszanie. Im twardsza margaryna tym więcej szkodliwych izomerów.
- Duży dodatek substancji zapachowych i smakowych oraz syntetycznych witamin sprawia, że nie jest to produkt w pełni naturalny.